Sari la conținut

Cum afectează alcoolul organismul după vârsta de 40 de ani?

consumul de alcool la femei
Sursa foto: arhivă doctorulzilei.ro
Cat de periculos este alcoolul pentru femei

Vă place o băutură alcoolică sau două seara? S-ar putea să faceți mai mult rău organismului decât vă dați seama

Dacă un lucru a fost pus în centrul atenției în ultimele luni, acesta este cantitatea de alcool pe care femeile o consumă acum acasă. A apărut o cultură a vinului în rândul femeilor care simt că „merită” un pahar mare de ceva la sfârșitul unei zile sau săptămâni aglomerate. Dar aceste băuturi se adună rapid, iar efectul pe care îl au asupra sănătății nu este bun.

Drinkaware realizează un sondaj anual care oferă o imagine de ansamblu a atitudinilor și comportamentelor față de alcool.

Două pahare de vin roșu pe zi sunt bune pentru sănătate
Sursa foto: pexel.com

În ultimii doi ani, barometrul Drinkaware a explorat în mod special impactul pandemiei asupra tiparelor, comportamentelor și atitudinilor legate de consumul de alcool.

Barometrul din 2021 a constatat că 54% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 35 și 49 de ani consumau alcool cel puțin o dată pe săptămână, iar 23% au declarat că au consumat alcool în exces în ultimele 30 de zile. De asemenea, a constatat că a existat o incidență mai mare a femeilor care au raportat că au consumat mai mult alcool în timpul pandemiei, de 28%, față de 22% dintre bărbați.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă și corpul nostru se schimbă, și se schimbă și capacitatea noastră de a tolera alcoolul

Schimbările cu care vă confruntați pe măsură ce îmbătrâniți sunt importante de înțeles atunci când vă gândiți la consumul de alcool. Pe măsură ce îmbătrâniți pot apărea diferite probleme de sănătate. De asemenea, este posibil să trebuiască să luați mai multe medicamente decât înainte sau medicamente diferite care sunt afectate de alcool.

Iată câteva complicații potențiale pe care trebuie să le luați în considerare și să le discutați cu furnizorul dumneavoastră de servicii medicale:

  • Concentrație ridicată de alcool în sânge: Pe măsură ce îmbătrânim, masa musculară este înlocuită de țesutul adipos. Acest lucru înseamnă că o persoană în vârstă care bea aceeași cantitate ca o persoană mai tânără va avea, în general, o concentrație mai mare de alcool în sânge (BAC).
    • Cantitatea de apă din corpul nostru scade, de asemenea, odată cu vârsta, contribuind la o alcoolemie mai mare.
  • Procesarea mai lentă a alcoolului: Cu cât sunteți mai în vârstă, cu atât alcoolul rămâne mai mult timp în ficat înainte de a trece în fluxul sanguin general sau de a fi metabolizat – ceea ce crește riscul de deteriorare a ficatului. Fluxul de sânge către ficat este diminuat, împreună cu enzimele hepatice.
  • Risc crescut de accidente: Funcțiile fizice și mentale (inclusiv coordonarea, vederea, auzul și reflexele) se diminuează pe măsură ce îmbătrâniți, ceea ce vă expune la riscuri mai mari de accidente precum căzăturile, alunecările sau accidentele de mașină.
  • Interacțiuni medicamentoase potențiale: Dacă luați medicamente eliberate fără prescripție medicală sau cu prescripție medicală, trebuie să cereți întotdeauna sfatul medicului dumneavoastră înainte de a bea, din cauza posibilității apariției unor efecte secundare. Medicamentele despre care se știe că reacționează cu alcoolul includ:
    • Medicamentele anxiolitice
    • Antibiotice
    • Antidepresivele
    • Antihistaminice
    • Diluanți de sânge
    • Medicament pentru diabet

Reducerea riscurilor pentru sănătate cauzate de consumul de alcool

Pentru persoanele de vârstă mijlocie sau mai în vârstă care sunt în formă și sănătoase, cercetările au arătat că un consum de alcool în cantități ușoare sau moderate (în conformitate cu liniile directoare  ale Consiliului Național de Sănătate și Cercetare Medicală pentru reducerea riscurilor pentru sănătate cauzate de alcool*) poate duce la un risc mai mic de apariție a unor afecțiuni și boli, cum ar fi:

  • Ateroscleroză
  • Pierderea oaselor
  • Boală cerebrovasculară (inclusiv accident vascular cerebral)
  • Demență
  • Depresie
  • Hipertensiune arterială
  • Alte afecțiuni cardiace
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel