Sari la conținut

Cum afectează menopauza tiroida? Susține-ți tiroida în mod natural în menopauză

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Când hormonii de reproducere fluctuează în timpul menopauzei, ceea ce femeile ar putea să nu realizeze este că această schimbare este suficient de puternică pentru a dezechilibra și hormonii tiroidieni. Dacă te confrunți cu simptome precum energie scăzută, gândire neclară, căderea părului și creșterea în greutate inexplicabilă, nu considera „doar” menopauză. Unele simptome hormonale ale menopauzei și ale tiroidei scăzute se suprapun, dar pentru unele femei, tiroida scăzută este de fapt problema lor dominantă!

3 întrebări pe care să ți le pui pentru a descoperi problemele tiroidiene la menopauză

Iată ce să vă întrebați – și ce să faceți – pentru a ajuta la descoperirea unei probleme ascunse cu tiroida:

1. Întâmpinați semne revelatoare ale tiroidei scăzute? Creștere ciudată în greutate? Oboseală? Dorință sexuală scăzută? Este greu de știut ce se întâmplă când atât de multe simptome tiroidiene sunt similare cu cele de la menopauză. Această suprapunere are loc deoarece căile tale tiroidiene și ale hormonilor reproductivi sunt atât de interconectate.

Cu toate acestea, există și simptome revelatoare ale problemelor tiroidiene scăzute care, în general, nu se suprapun cu menopauza. Dacă vă confruntați cu oricare dintre acestea, este o idee bună să verificați starea de sănătate a tiroidei:

  • Senzație de frig tot timpul,
  • Rărirea/căderea părului sau fragil,
  • Îngălbenirea mâinilor,
  • Piele uscată, descuamată și/sau
  • Unghii fragile sau crestate.

2. Este cu adevărat „normal” testul tiroidian? Pentru multe femei cu simptome tiroidiene, un test de hormon de stimulare a tiroidei (TSH) este primul pas pentru a afla dacă tiroida este într-adevăr prezentă. Un test TSH măsoară cât de mult hormon de stimulare a tiroidei eliberează creierul tău pentru a stimula producția de hormoni tiroidieni. Dacă nivelurile de hormon de stimulare a tiroidei sunt ridicate, în general, aceasta indică faptul că tiroida nu produce suficient hormon tiroidian activ, ceea ce duce la simptome incomode.

Din păcate, ți se poate spune că valorile tale sunt „normale”, chiar dacă simptomele tale se agravează progresiv.

Multe femei cu simptome ușoare și moderate au de fapt hipotiroidism subclinic (tiroidă scăzută) în care rezultatele testelor apar în intervalul „normal” sau sunt chiar la graniță, conform practicienilor convenționali.

De exemplu, în timp ce „intervalul normal” pentru laboratoarele care testează TSH poate fi de până la 4,0 mlU/L, în general ne place să vedem că testele pentru nivelul sanguin al TSH se apropie de 2,0 mlU/L. Oriunde la mijloc se află această stare de disfuncție tiroidiană subclinică care declanșează simptome.

3. O tiroida lenta se strecoara asupra ta? Acționează acum înainte să fie prea târziu. Problemele cu tiroida sunt „sunturilor” chiar dacă ai avut grijă de tine.

De fapt, este posibil să fi trăit toată viața fără să-ți dai seama că ai fost vulnerabil la dezechilibrul tiroidian, până când stresurile suplimentare ale dezechilibrului hormonal la menopauză expun o problemă cu tiroida scăzută.

Acest lucru poate fi deosebit de înfricoșător pentru femeile care au lucrat pentru a rămâne sănătoase și nu doresc o viață de medicamente. Vestea bună este că există multe opțiuni naturale pentru a vă susține funcția tiroidiană, mai ales dacă începeți mai devreme decât mai târziu.

Susține-ți tiroida în mod natural în menopauză

Începând cu o abordare blândă, naturală, poate ajuta la restabilirea funcției normale și la reducerea oricăror simptome tiroidiene care se suprapun cu simptomele menopauzei.

În funcție de gradul de dezechilibru, poți beneficia de un supliment natural de susținere a menopauzei sau de un supliment natural de tiroidă sau de o abordare combinată.

Ca parte a unei abordări de sănătate a întregului corp, încercați, de asemenea, unele dintre următoarele măsuri simple pentru restabilirea funcției tiroidei:

Hrănește-te. Corpul dumneavoastră are nevoie de o gamă largă de nutrienți în fiecare zi pentru a produce și metaboliza hormonii tiroidieni. Asigurați-vă că mâncați alimente care includ vitamina A, vitamina D, zinc, iod și seleniu.

De asemenea, este o idee bună să obțineți EPA și DHA (de exemplu, uleiuri de pește). Seleniul și vitamina D sunt deosebit de utile în protejarea împotriva autoimunității tiroidiene.

Ierburi vindecătoare din Mama Pământ. Plantele medicinale nu numai că pot ajuta femeile aflate în perimenopauză sau postmenopauză să recalibreze raporturile dintre estrogen, progesteron și testosteron, dar pot sprijini și un metabolism sănătos al tiroidei.

Vă recomandăm bacopa, hameiul și salvie, care se găsesc în T-Balance Plus, pentru a susține metabolismul sănătos în glanda tiroidă și în întregul corp.

Gestionați nivelul de stres din viața de zi cu zi. Stresul cronic are efecte puternice, dăunătoare asupra sistemului dumneavoastră endocrin. Este posibil să nu poți elimina toți factorii de stres din viața ta, dar poți lua măsuri pentru a minimiza impactul stresului prin exerciții moderate, meditație sau alte practici conștiente.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel