Din cuprinsul articolului
Considerate vedete de sezon, prunele sunt mai mult decât un fruct delicios cu multe beneficii pentru sănătate, fiind folosite în bucătăriile din întreaga lume. Iată ce trebuie să știți despre acest fruct delicios și cum să îl încorporați în următoarea masă.
Prunele fac parte din familia fructelor cu sâmbure, care include cireșe, caise și piersici. Există peste 200 de soiuri disponibile în întreaga lume.
Prunele europene sunt cunoscute pentru culorile lor albastre și violet, care sunt adesea folosite pentru a face prune uscate. Prunele japoneze sunt cunoscute pentru nuanțele lor roșii și galbene și sunt suculente și dulci.
În funcție de soi și de coacere, prunele pot fi dulci, acrișoare sau un amestec al ambelor. Pulpa lor suculentă este adesea plină de aromă, ceea ce le face o gustare răcoritoare sau un adaos dulce la o varietate de feluri de mâncare.
Când cumpărați prune, căutați fructe ferme, cu o coajă ușor adâncită, netedă și fără pete. Odată cumpărate, prunele pot fi păstrate la temperatura camerei pentru a se coace, apoi transferate la frigider pentru a-și păstra prospețimea timp de până la două săptămâni.

Cum pot fi consumate
Aceste fructe pot fi folosite într-o varietate culinară:
Salate: Prunele tocate adaugă culoare și aromă acrișoară salatelor.
La cuptor: Prunele sunt grozave în tarte, plăcinte și prăjituri.
Sosuri și gemuri: Gătite cu suc de citrice și condimente, prunele pot fi transformate în sosuri și gemuri delicioase, potrivite pentru diabetici.
Mâncăruri la grătar: Prunele la grătar se potrivesc perfect cu carnea și legumele la cuptor.
Pot persoanele cu diabet să mănânce prune?
Da! Prunele pot face parte dintr-un plan alimentar sănătos pentru a controla nivelul zahărului din sânge (glucoză), iar conținutul lor de fibre poate îmbunătăți sănătatea digestivă și a intestinelor. De asemenea, aceste fructe pot susţine eforturile de control al greutății prin creșterea senzației de sațietate.
7 beneficii esenţiale pentru sănătate
Reducerea potențială a riscului de boli cronice, cum ar fi cancerul și bolile de inimă, prin intermediul antioxidanților, în special ai vitaminei C și ai fenolilor, care luptă împotriva radicalilor liberi nocivi.
Îmbunătățirea sănătății inimii, niveluri sănătoase ale tensiunii arteriale și potențiala prevenire a hipertensiunii arteriale și a accidentului vascular cerebral prin intermediul potasiului.
Prevenirea potențială a osteoporozei prin efecte pozitive asupra densității osoase.
Sprijin pentru sistemul imunitar printr-o abundență de vitamine.
Susține sănătatea pielii prin sinteza colagenului.
Îmbunătățirea sănătății ochilor prin vitamina A.
Îmbunătățirea funcției cognitive prin intermediul fitonutrienților.
Reţetea de marmeladă de prune și portocale fără zahăr
Ingrediente (pentru 1 porție): piure de prune uscate – 80 g, suc de portocale (sau mandarine) neîndulcit – 80 g, sirop de anghinare – 25 g, fulgi de cocos – 10 g, cuișoare măcinate – pe vârful cuțitului, scorțișoară – pe vârful cuțitului, coajă de portocală în bucăți mari – 1 linguriță.
Mixați piureul de prune într-un blender cu sucul și strecurați printr-o sită pentru a îndepărta pielițele. Adăugați siropul de anghinare şi coaja de portocală și puneți vasul cu acest amestec pe aragaz. Adăugaţi apoi celalalte ingrediente, încălziți amestecul la foc mic spre mediu. După ce dă în clocot, fierbeți-l timp de 15 secunde.