Sari la conținut

Cum afectează schimbarea vremii somnul. 4 sfaturi pentru a evita insomniile

insomnie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Calitatea somnului este esențială pentru sănătatea creierului 

Schimbarea vremii ne poate afecta semnificativ tiparele de somn.  Schimbările sezoniere, cum ar fi schimbările de vreme, temperatură, umiditate și orele de lumină, toate acestea ne afectează profund calitatea somnului.

Înțelegerea modului în care vremea afectează somnul și implementarea unor bune practici de igienă a somnului poate ajuta la atenuarea acestor efecte, permițând un somn odihnitor și reparator.

Cum afectează schimbarea vremii tiparele de somn

O componentă crucială a somnului optim este să ai salteaua potrivită care se adaptează nevoilor tale în diferite condiții meteorologice:

  • Fluctuațiile de temperatură: Unul dintre cei mai importanți factori care influențează somnul este că ajută la inițierea și menținerea somnului odihnitor. Cu toate acestea, temperaturile extreme pot perturba acest proces. În lunile mai reci, corpul se poate lupta să-și păstreze căldura, ceea ce duce la un somn agitat sau la momente frecvente de trezire. Dimpotrivă, pe vreme mai caldă, supraîncălzirea poate provoca transpirații nocturne și disconfort, ducând la un ciclu de somn întrerupt.
  • Niveluri de umiditate: Nivelurile ridicate de umiditate, des întâlnite în timpul verii, pot crea un mediu inconfortabil de somn. Excesul de umiditate în aer îngreunează evaporarea transpirației, ceea ce duce la umiditate și o senzație de lipiciune care poate perturba somnul. În schimb, umiditatea scăzută din timpul iernii poate provoca uscăciune în aer, ducând la uscarea pielii, iritarea gâtului și chiar sforăitul, întrerupând somnul.
  • Schimbări ale luminii zilei: Lumina zilei mai prelungită în timpul verii poate întârzia producția de melatonină, hormonul responsabil pentru semnalizarea corpului să doarmă. Ca rezultat, poate deveni mai dificil să adormi la ora ta obișnuită de culcare. Producția crescută de melatonină prea devreme în seara vă face să adormiți prematur și vă poate perturba programul de somn.

4 sfaturi pratice pentru un somn odihnitor

Pentru a atenua impactul fluctuațiilor vremii asupra somnului, menținerea unei bune igiene a somnului este esențială. Iată câteva recomandări pentru a vă ajuta să obțineți un somn optim:

1. Alege lenjeria de pat potrivită: Folosește materiale de pat mai calde, cum ar fi flanela, pentru a rămâne confortabil iarna. Investește într-o saltea termoreglatoare și răcoritoare dacă locuiești în locuri mai ales calde și uscate. Aceste saltele sunt construite cu material japonez specializat care nu te lasă să transpiri și îți oferă senzația de răcorire chiar și la 40 de grade de caldura. Ia în considerare investiția într-o saltea în formă de memoriu care se adaptează la toate condițiile meteorologice și garantează sprijin și confort pe tot parcursul anului și în schimbarea anotimpurilor.

2. Rămâi activ în timpul zilei: Dovezile sugerează că efectuarea zilnică a cel puțin 30 de minute de activitate fizică de intensitate moderată poate ajuta la îmbunătățirea calității somnului. Pentru beneficii pentru sănătatea somnului pe termen lung, ghidurile recomandă adulților să facă 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată și 2 zile de activitate de întărire a mușchilor în fiecare săptămână.

3. Menține un program de somn constant: Ar trebui să te obișnuiești să mergi la culcare și să te trezești simultan în fiecare zi. Păîstrează chiar și în weekend această rutină.

4. Creează un mediu de somn confortabil: Pentru a elimina lumina și zgomotul extern, ia în considerare utilizarea draperiilor care blochează lumina și a unui aparat de zgomot alb.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel