Sari la conținut

Oamenii care traiesc 100 de ani au in comun aceasta activitate fizica usoara

Locuitorii din zonele albastre ale lumii, precum Sardinia (Italia) si Okinawa (Japonia), au un stil de viata care ii ajuta sa traiasca mai mult. O activitate exterioara obisnuita le favorizeaza longevitatea.

Expertul in longevitate Dan Buettner, autorul cartii „The Blue Zones Kitchen” („Bucataria zonelor albastre”), a studiat felul in care traiesc acesti „superoameni” si rutina lor de wellness. Intr-un curs online despre longevitate, organizat de Institutul Global de Wellness, Buettner a spus ca o activitate in aer liber ii ajuta sa traiasca mai mult: gradinaritul.

„In toate zonele albastre, oamenii continua sa gradinareasca chiar si la 90 si 100 de ani. Gradinaritul este sinteza activitatilor din zonele albastre pentru ca e un fel de imbold: plantezi niste seminte, apoi trebuie sa te ocupi de ele in urmatoarele trei sau patru luni, sa le uzi, sa le plivesti, sa le recoltezi. Si cand ai terminat, mananci legume organice, ceea ce iti va placea pentru ca tu le-ai plantat”, explica specialistul.

Asta inseamna ca gradinaritul bifeaza trei din cei noua piloni ai unui stil de viata sanatos: unu, miscarea naturala; doi, controlul stresului; si trei, sa mananci preponderent legume si verdeturi.

Gradinaritul, mai bun decat mersul la sala

Gradinaritul raspunde la prima cerinta, cea a miscarii, pentru ca introduce efortul moderat in rutina zilnica, asa cum o fac mersul la serviciu si pedalatul pana la piata. Este o rutina mai eficienta si mai usor de respectat decat un program de mers la sala, scrie Well+Good.

„Vietile lor sunt dinamice. Nu au un du-te vino continuu, ci un amestec de miscari, apoi se odihnesc”, a explicat Emily Kiberd, fondatoarea clinicii newyorkeze Urban Wellness. Asa ca poti uda plantele, apoi revii la cartea pe care o citesti sau te intorci la munca cu energia pe care ti-o ofera o mica repriza de miscare.

Cercetarile arata ca plantarea florilor, plantelor decorative, legumelor, verdeturilor si a pomilor fructiferi creeaza premisele pentru o sanatate mentala buna – ceea ce reprezinta al doilea pilon al longevitatii din zonele albastre.

S-a demonstrat ca gradinaritul intarzie simptomele dementei. Exercitiile verzi, adica miscarea in aer liber, in mijlocul naturii, incurajeaza longevitatea, nemaivorbind de faptul ca depasesti lejer cele 150 de minute de miscare pe saptamana recomandate de medici atunci cand gradinaresti, lucru benefic si pentru creier.

CITESTE CONTINUAREA…

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel