Sari la conținut

Cum ajung medicii de familie să își vândă pacienții. Bolnavii pot fi cumpărați de pe Internet

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cum ajung medicii de familie să își vândă pacienții la sfârșitul carierei. Bolnavii pot fi cumpărați de pe Internet și se pot trezi că au un nou medic de familie.

„Sunt foarte multe situații absurde din punct de vedere legal în România”, a declarat Cristian Suciu, medic de familie.

Mai exact, dacă ești medic de familie în România, trebuie să ai pacienți. Oamenii sunt strânși din poartă în poartă, sau ajung să fie cumpărați de pe internet. Site-urile Caselor de Asigurări sunt pline cu astfel de anunțuri, potrivit Antena 3.

Acest lucru nu însemnă că totul se desfășoara în liniște, ba chiar apar dispute mari între medicii de familie.

Operașiunea este permisă de lege. Dacă vorbim despre medicii care ies la pensie și nu își mai doresc să profeseze, aceștia ajung să își vândă pur și simplu pacienții.

„Lista de pacienți este considerată, conform legii din România, parte a cabinetului, chiar dacă sună îngrozitor ce spun acum și dulapul de medicamente, și biroul, și spațiul, şi lista de pacienți fac parte din acest patrimoniu”, a declarat Călin Bumbuluț, Colegiul Medicilor.

„Dacă considerați că medicul v-a vândut sau vă vinde, ca și mașina, mă vinde este injust. Asta nu înseamnă că noi ca medici îi desconsiderăm pe pacienți sau că îi vindem, că le vindem sufletele, cam așa a rezultat”, a declarat Călin Bumbuluț, Colegiul Medicilor.

Părerile sunt împărțite

„Pacienții sunt niște oameni vii care până s-o schimba vreo reglementare nu aparțin nimănui și atunci trebuie să fie dreptul lor de a decide și asta înseamnă că trebuie să îi informezi personal”, a declarat Eva Cristescu, medic de familie.

Pentru că astfel de păreri sunt întâlnite rar, de multe ori pacienții se trezesc că li s-a schimbat brusc medicul de familie, fără să fie informați.

Primesc bani decât pentru primii 20 de pacienți care le calcă pragul

Dacă ne uităm peste contractul medicilor de familie, ar trebui să lucreze cel puțin 35 de ore pe săptămână. Și daca își doresc să lucreze mai mult, se izbesc de o altp anomalie a sistemului: primesc bani decât pentru primii 20 de pacienți care le trec zilnic pragul.

„Casa de asigurări de sănătate mă plătește nimic pe consultațiile astea, dar eu să fiu la dispoziție, păi nu sunt nici sub arme, nici în niciun fel. Nu vreau să fiu la dispoziție”, a declarat Eva Cristescu, medic de familie.

Nu pot lucra în weekend nici când moare cineva

Asta nu e tot! Există medici de familie care ”încalcă legea” fără să își dorească acest lucru, încercând să ajute. Acest lucru se întâmplă pentru că medicii de familie nu pot lucra în weekend, nici măcar dacă cineva moare.

”Un medic de familie mai încalcă reguli pentru că sunt foarte multe situații în care regulile sunt absurde”, a declarat Cristian Suciu, fost medic de familie, potrivit ObservatorNews.

„Ca un făcut, legile lui Murphy, majoritatea deceselor sunt în weekend. Eu sâmbăta și duminica eliberez constatatoare de deces dar raportarea o fac luni, pentru că dacă raportez sâmbăta și duminica nu-mi este decontat serviciul. Îţi apare acolo în SIUI când înregistrezi ‘serviciu efectuat în afara orelor de program'”, a declarat Cătălin Petrencic, medic de familie.

„Eu de multe ori fac muncă probono, fără să vreau. Dacă le spunem de plată se supără”, a declarat Valeria Secu, medic de familie.

„Și eu sunt un om viu care trebuie să plătească care trebuie să-și cumpere și mâine halat, o bluză pe el. Pentru că am și eu copii acasă, pentru că și eu am chirie, am telefon de plătit, am tot felul de lucruri ale mele personale”, a declarat Eva Cristescu, medic de familie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.