miercuri, iunie 29, 2022

Alcoolul este cea mai răspândită substanță care provoacă dependență. Această nevoie de a consuma alcool poate fi influențată de mulți factori, printre care genetici, psihologici și sociali. Majoritatea persoanelor dependente au început să folosească alcoolul pentru a reduce intensitatea anumitor emoții și stări negative.

Această substanță este una dintre cele mai periculoase pentru sănătaea fizică și psihică. Aceasta este intens adictivă și, de asemenea, este asociată cu 50% din accidentele rutiere mortale care se petrec.

Te-ar mai interesa: Amenințări cu bombă la un spital din Transilvania....

Atât din punct de vedere fizic, cât și psihic, alcoolul afectează în mod substanțial funcțiile noastre normale și este un factor care scurtează durata vieții.

Cum ajungem să fim dependenți de alcool?

Dr. Vasi Rădulescu, renumit medic român, dezvăluie pe propriul blog cum această substanță ne dă dependență și, de asemenea, ce efecte are asupra organismului nostru.

Cauze

Factorii genetici, psihologici, sociali și de mediu pot influența modul în care consumul de alcool afectează corpul și comportamentul dumneavoastră. Teoriile sugerează că, pentru anumite persoane, consumul de alcool are un impact diferit și mai puternic care poate duce la tulburarea de consum de alcool.

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic: ”Întoarceți-vă la unt și untură. Câ...

În timp, consumul excesiv de alcool poate schimba funcționarea normală a zonelor din creierul dumneavoastră asociate cu experiența plăcerii, judecata și capacitatea de a exercita controlul asupra comportamentului dumneavoastră. Acest lucru poate duce la pofta de alcool pentru a încerca să restabilească sentimentele bune sau să le reducă pe cele negative.

Factori de risc

Consumul de alcool poate începe în adolescență, dar tulburarea de consum de alcool apare mai frecvent la 20 și 30 de ani, deși poate începe la orice vârstă.

Te-ar mai interesa: Variola maimuței: încă două cazuri, descoperite în...

  • Consumul constant de alcool de-a lungul timpului. Băutul prea mult în mod regulat pentru o perioadă îndelungată sau consumul excesiv de alcool în mod regulat poate duce la probleme legate de alcool sau la tulburarea legată de consumul de alcool.
  • Începutul la o vârstă fragedă. Persoanele care încep să bea – în special binge drinking – la o vârstă fragedă prezintă un risc mai mare de tulburare de consum de alcool.
  • Antecedente familiale. Riscul de tulburare de consum de alcool este mai mare pentru persoanele care au un părinte sau o altă rudă apropiată care are probleme cu alcoolul. Acest lucru poate fi influențat de factori genetici.
  • Depresia și alte probleme de sănătate mintală. Este obișnuit ca persoanele cu o tulburare de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea, depresia, schizofrenia sau tulburarea bipolară, să aibă probleme cu alcoolul sau alte substanțe.
  • Antecedente de traume. Persoanele cu un istoric de traume emoționale sau de altă natură prezintă un risc crescut de tulburare de consum de alcool.
  • Efectuarea unei intervenții chirurgicale bariatrice. Unele studii de cercetare indică faptul că efectuarea unei intervenții chirurgicale bariatrice poate crește riscul de a dezvolta tulburare de consum de alcool sau de a recidiva după ce s-a recuperat după o tulburare de consum de alcool.
  • Factori sociali și culturali. Faptul de a avea prieteni sau un partener apropiat care bea în mod regulat ar putea crește riscul de tulburare de consum de alcool. De asemenea, modul plin de farmec în care este prezentat uneori consumul de alcool în mass-media poate transmite mesajul că este în regulă să bei prea mult. În cazul tinerilor, influența părinților, a colegilor și a altor modele de comportament poate avea un impact asupra riscului”, dezvpluie medicul pe drvasiradulescu.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private