Sari la conținut

Cum alegem loțiunea solară în funcție de tipul de piele

Loțiune solară este esențială în primul rând pentru sănătatea ta și în al doilea rând pentru obținerea unui bronz perfect.

În orice anotimp trebuie să avem grijă de pielea noastră, cu atât mai mult vara, când razele soarelui sunt extrem de puternice și de dăunătoare. Anumite reguli, dacă le respecți, vei putea să ai mereu o piele sănătoasă.

Iată ce reguli trebuie să respecți înainte de a te expune la soare: 

  • În primul rând trebuie să reții că atunci când cumperi o cremă cu SPF, tipul și culoarea pielii sunt factorii principali de care trebuie să ții cont.
  • De asemenea, crema cu SPF pe care o cumperi trebuie să fie eficientă împotriva razelor ultravioletelor de tip B și a razelor ultraviolete de tip A. De aceea, este bine să o iei din farmacii, deoarece aici cremele sunt controlate din punctul de vedere al ingredientelor conținute.
  • Mare atenție și la cifra SPF de pe ambalaj. Aceasta nu arată gradul de protecție, ci doar durata acesteia. Dacă vrei să afli cât timp ești protejată, trebuie să multiplici cu 10 numărul SPF-ului scris pe cutia cremei.
  • Nu în ultimul rând, dacă crema are un indice mic, aceasta trebuie reaplicată pe piele. Atenție! Trebuie să te dai cu ea mult mai des decât o cremă cu indice SPF de 50.
  • Ideal este ca atunci când pleci la mare cu copilul să ai la tine o cremă care să conțină oxid de zinc. Aceasta are un grad de protecție adecvat copilului. Dar, nu uita că trebuie aplicată pe pielea copilului cu 20 de minute înainte de a ieși la soare și ulterior, să o reaplici după 2 ore.
  • Specialiștii spun că o cremă ar trebuie să conțină elemente care protejează împotriva radiațiilor ultraviolete A (UVA). Acestea duc la apariția cancerului de piele sau la îmbătrânirea precoce a pielii, dar să aibă și elemente de protecție împotriva razelor UVB.

Ce tip de cremă cu FPS alegi în funcție de tipul tău de piele:

  • Pielea deschisă la culoare. Este un tip de piele sensibil și de aceea ai un risc mare arsură solară. Practic tu nu ai pigmenți în epidermă. Astfel, vei avea nevoie de o cremă cu un FPS de minimum 35. Mai exact, lipsa pigmenților face ca pielea să se înroșească repede și să se ardă. Ideal este să ai pe față o protecție solară și iarna, și vara. Inclusiv în fondul de ten.
  • Pielea normală are nevoie de o cremă cu un factor de protecție ridicat, 25-30. Iar vara, fața este recomandat să fie acoperită cu o cremă care are un factor de protecție solară.
  • Pielea închisă la culoare. Ei, bine, nu ai nevoie de o super protecție. Îți este suficientă o cremă cu un FPS de 15 ca să ai un bronz uniform.
Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel