duminică, iunie 4, 2023

Ce este boala ficatului gras? Boala ficatului gras înseamnă că aveți un plus de grăsime în ficat. S-ar putea să auziți că medicul dumneavoastră o numește steatoză hepatică.

Consumul excesiv de alcool vă face mai probabil să dezvoltați această afecțiune. În timp, prea mult alcool duce la o acumulare de grăsime în celulele hepatice. Acest lucru îngreunează funcționarea optimă a ficatului.

Te-ar mai interesa: „Cele mai nesănătoase produse” pe care ar fi bine ...

Dar te poți îmbolnăvi de ficat gras chiar dacă nu bei mult alcool.

Boala ficatului gras nonalcoolic (NAFLD)

Există două tipuri diferite de boală hepatică grasă nealcoolică:

  • Ficat gras simplu: Aceasta înseamnă că aveți grăsime în ficat, dar este posibil să nu aveți nicio inflamație în ficat sau leziuni ale celulelor hepatice. De obicei, nu se agravează și nu provoacă probleme cu ficatul. Majoritatea persoanelor cu NAFLD au ficat gras simplu.
  • Steatohepatită nonalcoolică (NASH): Aceasta este mult mai gravă decât un simplu ficat gras. NASH înseamnă că aveți inflamație în ficat. Inflamația și afectarea celulelor hepatice care se întâmplă cu NASH pot cauza probleme grave, cum ar fi fibroza și ciroza, care sunt tipuri de cicatrici hepatice, și cancer hepatic. Aproximativ 20% dintre persoanele cu NAFLD au NASH.

Radiologul Costina Enescu ne spune de la ce apare ficatul gras şi cum ar trebui să monitorizăm această afecţiune.

„Ecografia este un examen relativ ieftin, comparativ cu restul investigaţiilor imagistice. Ficatul gras înseamnă o încarcare a celulelor hepatice cu grăsimi.

La ecografie, numim această încărcare grăsoasă a ficatului steatoză hepatică. De obicei, aceasta se asociază cu mărirea în dimensiune a ficatului”, a spus Costina Enescu în cadrul unui interviu la Antena 3.

Te-ar mai interesa: Transpirații nocturne: 7 motive pentru care ați pu...

„Pacienţii ajung la noi atunci când analizele hepatice nu sunt în regulă. Când avem trigliceridele, colesterolul mărit. Atunci descoperim acest ficat gras.

Ficatul gras este periculos pentru sănătatea noastră, dacă nu luăm măsuri la timp. Ar fi bine să facem analizele de rutină”.

Stadiile unei steatoze hepatice

„Aceste aspecte le putem vedea ecografic. În funcţie de acestea, ajungem să clasificăm încărcarea cu grăsime a ficatului.

Te-ar mai interesa: Semințele care desfundă vasele de sânge, curăță co...

De reţinut este că trebuie să facem analizele de laborator, tratament şi ecografie. Bineînţeles, trebuie să avem şi un regim alimentar.

Cum putem diagnostica pietrele la fiere

„Atunci când organismul nu evacuează în mod corect lichidul biliar în tubul digestiv se formează calculii biliari.

La ecografie putem diagnistica prezenţa acestor calculi biliari. Complicaţia de bază este colecistita acută”.

Ce înseamnă colecistita acută

„Înseamnă o inflamaţie a peretelui colecistului. Pacientul se prezintă în urgenţă cu dureri mari la nivelul abdomenului. Ecografia este investigaţia imagistică de bază. Imediat după diagnosticare este necesară intervenţia chirurgicală”.

Te-ar mai interesa: Cea mai bună modalitate pentru a avea pe masă cei ...

Ce trebuie să ştim înainte să mergem la o ecografie abdominală

„Atunci când mergem la ecografie, nu trebuie să mâncăm cu 5-6 ore înainte. Nu se consumă cafea şi nici nu se fumează”, a mai spus radiologul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private