Sari la conținut

Cum arată femeia din spatele vocii de la „Ora exactă”. Cât au durat înregistrările pentru fraza celebră „la semnalul următor va fi ora…”/ VIDEO

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Femeia care dădea „Ora exactă”, înainte de 1989

Cum arată femeia din spatele vocii de la „Ora exactă”. Află cât au durat înregistrările: „La un moment dat mă dureau maxilarele”/ VIDEO

Înainte de 1989, pe vremea când nu existau telefoane mobile și când ora nu era afișată pe orice device electronic, românii își puteau potrivi „ceasul corect”, sunând la un număr scurt de telefon, 958

Foarte mulți oameni încă își maintesc de epoca în care, printr-un simplu apel la numărul scurt 958, persoana care suna era întâmpinată de o voce caldă, devenită în timp extrem de familiară, care spunea: „La semnalul următor va fi ora…”.

Robotul telefonic care dădea ora exactă a fost creat în laboratoarele de cercetare de la Catedra de Electronică, Automatică şi Măsuri din cadrul Institutului Politehnic „Traian Vuia” din Timişoara. El s-a „născut” din mâinile conferenţialului universitar Lorin Fortuna.

crainic TVR
Sursa foto: captura foto/video TVR

Cine este femeia care dădea „Ora exactă”, înainte de 1989

În receptor se auzea vocea crainicei TVR Georgeta Perlea, care a stat două săptămâni în studioul de înregistrări pentru a completa banda magnetică. Mai târziu, cei de la TVR au decis să o înlocuiască pe Georgeta Perlea cu vocea rece a robotului telefonic care a funcţionat până în 2011.

Într-un interviu mai vechi realizat pentru Televiziunea Română, Georgeta Perlea povestea despre experienţa zilelor în care a înregistrat ora exactă.

Georgeta Perlea a dezvăluit că înregistrarea a durat timp de două săptămâni, între 6 și 8 ore în fiecare zi și că a fost nevoită să spună de mii de ori ora exactă, dar a făcut acest lucru cu multă pasiune.

Perlea a spus că au existat exact 8.641 de ori fraze „la semnalul următor va fi ora…”, în 24 de ore.

„Îmi amintesc cu multă plăcere, pentru că am făcut un lucru cu pasiune timp de două săptămâni, și dumneavoastră știți ce înseamnă pasiune.

Două săptămâni, între 6 şi 8 ore pe zi de înregistrare. Este un lucru destul de migălos pentru că la un moment dat simţeam că mă dor maxilarele de cât spuneam ora exactă. Se spune de foarte multe ori: de 8641 de ori în 24 de ore”, declara Georgeta Perlea în interviul pentru TVR.

Ce s-a întâmplat cu „Ora exactă” și „Ceasul deșteptător”

Pe lângă serviciul „orei exacte”, compania Romtelecom oferea contra cost abonaților și un serviciu de ceas deșteptător, apelabil pe vremuri la numărul de telefon scurt 930.

Ulterior, în 1989, a fost inventat  primul robot telefonic cu voce artificială. Acest serviciu de furnizare a orei exacte prin telefon a fost utilizat în perioada 1989-2008, în cadrul reţelei telefonice naționale și era apelabil la numărul 958, respectiv 058.

Din păcate pentru cei care depindeau de cele două numere de telefon, aceste servicii au fost eliminate, iar cei care încă mai formeaza 958 si 930 aud acum doar un ton de ocupat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel