Sari la conținut

Cum au devenit controalele medicale pentru gravide, un lux

Când trebuie să meargă o femeie la ginecolog?
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Un ginecolog tratează pacienții cu organe reproductive feminine, indiferent dacă se identifică sau nu ca femei. Un obstetrician este un fel de ginecolog.

Cum au devenit controalele medicale pentru gravide, un lux. Femeile însărcinate, la fel ca alte categorii de persoane, ar trebui să beneficieze de controale medicale gratuite dacă aleg unități medicale de stat. Din nefericire, femeile însărcinate întâmpină o serie de problem.

De exemplu, nu există aparatură medicală suficientă sau conformă cu standardele moderne. În această situație, femeile însărcinate sunt nevoite să plătească mii de lei pentru diverse analize sau ecografii.

Aceste piedici au fost întâmpinate de o viitoare mamă. Aura a ajuns la privat, unde a plătit aproximativ 5.000 de lei numai pentru analize şi ecografii.

„Morfologiile mai amănunțite şi mai detaliate le am făcut la Bucuresti. Medicul curant nu avea aparatura perfomantă şi am colaborat cu un medic din Bucuresti. Am plătit 2.000 de lei”, a povestit femeia, în exclusivitate pentru Antena 3 CNN.

Analizele medicale pentru femeile însărcinate, extrem de scumpe, deși ar trebui să fie gratuite. 2.000 de lei pentru o singură analiză. Și atunci ne întrebăm de ce nu merg oamenii le medic?

„Morfologiile mai amănunțite şi mai detaliate le-am făcut la Bucuresti. Medicul curant nu avea aparatura perfomantă şi am colaborat cu un medic din Bucuresti. Am plătit 2.000 de lei”, s-a plâns o pacientă.

Dat fiind că astfel de controale medicale sunt decontate de statul român în acte, în realitate constatăm că acestea nu sunt gratuite. Mai grav este că sunt esențiale cel puțin trei investigatii ecografice, și care trebuie realizate în cele trei trimestre de sarcină, mai exact la 12, 20 și, respectiv 32 de săptămâni.

„De cele mai multe ori ecograful spitalului public este fie stricat, fie in service, fie undeva sub cheie. Drumul efectiv până la cel mai apropiat spital care oferă analize în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, ele efectiv nu au acei 5, 10, 15 lei pentru biletul de rată” , a argumentat Ana Măiță, președintele Asociației „Mame pentru Mame”.

Din acest motiv, lipsa de fonduri le determină pe multe femei însărcinate din România să nu mai efectueze astfel de controale, în timp ce altele aleg clinicile private, unde tarifele sunt și mai mari.

„Acele pachete de analize de sarcină sunt şi ele într-un număr limitat, dar pacientele sunt reprogramate pentru următoarele luni şi reușesc să-şi facă aceste analize în contract cu CNAS”, a subliniat Nicolae Gică, manager al Spitalului Filantropia.

De altfel, conform statisticilor, 15% din femeile care nasc în România realizează primul contact cu un medic abia în travaliu, conform sursei citate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel