Sari la conținut

Cum combatem depresia prin alimentație? Lista alimentelor de evitat

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
alimentaţia poate preveni apariţia depresiei

Dacă te-ai trezit vreodată în fața televizorului după o zi grea, mâncând o cutie de înghețată, știi că starea de spirit și mâncarea sunt uneori legate. Dar, în timp ce consumul pe fond de stres este un fenomen verificat, relația dintre alimente și tulburările reale de dispoziție, cum ar fi depresia, este mai puțin clară. Sau, altfel spus: lucrurile pe care le mâncați vă pot influența riscul de depresie și vă pot îmbunătăți sănătatea mintală modificările dietetice?

„Cercetarea cu privire la factorii dietetici și la depresie este încă neconcludentă”, spune Patricia Chocano-Bedoya, om de știință în vizită la Departamentul de Nutriție de la Harvard T.H. Şcoala de Sănătate Publică Chan. Dar au existat indicii că alimentele pot juca un rol în depresie.

Acest subiect a fost a abordat și de către medicul Simona Carniciu.

„Se pare că dieta este foarte strâns legată de starea de anxietate și de depresie. Sunt două mecanisme principale: inflamaţia, stresul oxidativ şi stomacul. De aceea, trebuie să avem grijă de ceea ce mâncăm, la alimentele pe care le tot consumăm.

Nu trebuie să ne ferim de suplimente atât timp cât nu avem surse foarte bune. Dacă nu mâncăm foarte multe ouă, atunci un supliment de vitamina D, este o opţiune.

Trebuie să avem grijă să consumăm tot ce înseamnă acizi grași sănătosi, adică grăsimea sănătoasă, care de cele mai multe ori o luăm din peşte. Să nu uităm de sardine, de somon, macrou. Să nu uităm de nuci şi seminţe.

Cele mai bune fructe pentru reducerea depresiei sunt fructele de pădure, mai ales afinele. Afinele ar fi pe locul întâi și toată perioada pe care le avem disponibil este bine să le consumăm cât mai proaspete, dar să știți că și cele congelate sunt o opțiune foarte bună.

Legume, fructe și verdețuri sunt baza pentru tot ce înseamnă reducerea anxietății și a depresiei. Și mai este o categorie extrem de importantă, și anume partea de probiotice – kefir, sana.

Putem să mâncăm ceva dulce și anume o ciocolată cât mai neagră. Sunt multe feluri deja pe piață de ciocolată cu proprietățile unei ciocolate negre, dar cu îndulcitori în așa fel încât să fie și gustoase. Și sunt opțiuni și cu fructe de pădure. Deci, zahărul dăunează în astfel de situații.

Ar trebui să evităm tot ce înseamnă mult zahăr în exces, tot ce înseamnă produsele cereale și toate preparatele din făină albă. Totodată, de evitat şi tot ce înseamnă alimente procesate. Toate acestea odată că nu ajută deloc microbiomul intestinal, dimpotrivă, dezechilibrează foarte mult și aduc în organism o stare de inflamație care este extrem de greu de detectat.

Această inflamație, de fapt, este responsabilă pentru majoritatea problemelor de sănătate, de la anxietate, depresie până la obezitate, diabet zaharat de tip doi și cancer.

Este nevoie de cel puţin şase luni de mâncat sănătos ca să ne echilibrăm organismul. Putem să apelăm la metode foarte dure, sub supravegherea unui medic, cum ar fi clisme frecvente și hidrocolonoterapie, ca să schimbăm repede.”, a mai spus medicul Simona Carniciu, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3 CNN.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: