Sari la conținut

Cum comentează INSP riscul de holeră de pe litoralul Mării Negre? Tot mai mulți români au început să își anuleze vacanțele de pe litoralul românesc

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

În urma alertei de holeră din Ucraina, mai mulți român au ales opțiunea de a-și anula vacanța pe litor de spaima unei epidemii. Cu toate acestea, biologii ne liniștesc, aceștia susținând că apa Mării Negre este testată frecvent, iar îm acest moment rezultatele analizelor sunt în limite normale.

„Noi voiam să mergem peste aproximativ două săptămâni. Am anulat tot!”, spun persoanele pe Facebook după ce şi-au anulat sejururile.

Ştefan Necula, manager agentie turism: Nu cred că trebuie să-şi facă o problemă în acest sens, pentru că avem o distanţă foarte mare până la Odessa.

Într-un răspuns pentru Observator, Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţă că „Pentru România, riscul de holeră, ca urmare a evenimentelor din Ucraina, este probabil extrem de redus.” Iată explicaţia.

În primele zile după ruperea barajului din Ucraina, o cantitate enormă de apă, contaminată cu uleiuri industriale şi îngrăşăminte din agricultură, a ajuns prin Delta Niprului în Marea Neagră. Chiar dacă valul toxic ar ajunge în dreptul ţărmului românesc, ar fi împins spre larg de forţa Dunării, prin curenţii care acţionează spre nord şi de vânt.

Răzvan Popescu Mierceni, biolog: „Pentru că s-a tot vehiculat holera. Dacă ne uităm la statistici nu există cazuri de contaminare cu agentul respectiv din apa de mare, pentru că în apa de mare el nu supravieţuieşte. Eu în continuare merg la plajă”.

Răspunsul oficial al INSP

Ca urmare a informațiilor prezente în spațiul public referitoare la distrugerea barajului de pe râul Nipru, pentru corecta informare a opiniei publice, Institutul Național de Sănătate Publică face următoarele precizări.

În acest moment, pe canalele oficiale ale instituțiilor Europene și organismelor internaționale – EWRS (ECDC) și IHR (OMS), nu s-a transmis nicio alertă cu privire la riscul de transmitere a bolilor transmisibile cu transmitere digestivă, ca urmare a situației create prin ruperea barajului din Ucraina., transmite Inspectoratul Național de Sănătate Publică.

Sursă FOTO: EVZ

Până în acest moment nu am fost înștiințați de către autoritățile de mediu, cu privire la posibilitatea existenței unei contaminări chimice și/sau biologice în urma evenimentelor recente produse în Ucraina.

În fiecare sezon, monitorizarea calităţii apei de îmbăiere este realizată de CT şi TL prin analizarea probelor de apă de mare, conform listelor cu zonele de îmbăiere şi calendarul de recoltare pentru efectuarea analizelor la apele de îmbăiere, transmise INSP până la data de 15 mai.

Raportarea zonelor de îmbăiere se efectuează de către România din anul 2007 pentru zone costiere. Sezonul de îmbăiere în anul 2023 se desfăşoara în perioada 1 iunie – 15 septembrie pentru toate zonele. Până în acest moment nu am fost înștiințați cu privire la înregistrarea unor rezultate neconforme.,a mai punctat sursa citată.

Informațiile privind monitorizarea calității apei de îmbăiere în sezonul estival pot fi consultate pe site-ul DSP Constanța – https://dspct.ro/monitorizarea-calitatii-apei-de-imbaiere-in-sezonul-estival/.

În cazul în care, în urma analizelor rezultă o posibilă contaminare a apei costiere, populația va fi înștiințată iar îmbăierea va fi interzisă.

Specialiștii INSP urmăresc permanent site-urile și recomandările oficiale si pot reacționa în cazul în care există posibilitatea unei contaminări neașteptate a unor factori de mediu,a mai punctat Inspectoratul Național de Sănătate Publică.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel