Sari la conținut

Alertă în Europa! Epidemia care riscă să se extindă odată cu vacanța de vară

Model pentru testarea medicamentelor impotriva covid

Persoanele care plănuiesc să călătorească în străinătate în această vară sunt avertizate cu privire la creșterea semnificativă a numărului de cazuri de rujeolă în Europa și în alte regiuni ale lumii.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, România se află printre țările cu cele mai multe cazuri de rujeolă la nivel global, scrie BBC. Alături de România mai sunt Pakistan, India, Nigeria, Thailanda și Indonezia.

De altfel, numărul de cazuri raportate în Europa a fost de 127.350 – dublu față de anul trecut și cel mai ridicat din ultimii 25 de ani.

Risc mare de infectare în timpul călătoriilor

Experţii atrag atenţia că ţări europene populare printre turiștii români, precum Franța, Italia, Spania și Germania, se confruntă și ele cu focare de rujeolă, ceea ce ridică riscul infectării în timpul călătoriilor.

Semnal tras de autoritățile din Marea Britanie are la bază înmulţirea fără precedent a cazurilor de îmbolnăvire, majoritatea la copii nevaccinați sub 10 ani, Londra fiind cel mai afectat oraș. Experții din domeniul sănătății spun că această creștere reflectă tendințele din alte țări europene.

„Este esențial ca toată lumea, în special părinții cu copii mici, să verifice dacă întreaga familie este vaccinată cu cele două doze de vaccin ROR, mai ales dacă plănuiesc să călătorească în această vară”, a declarat Dr. Vanessa Saliba, epidemiolog la Agenția de Securitate Sanitară din Marea Britanie., potrivit sursei citate de antena3.ro.

Vaccin la copii
Campanie de vaccinare

„Prea mulți copii și bebeluși nu sunt încă protejați. Rujeola, oreionul și rubeola sunt boli extrem de contagioase, care pot duce la probleme grave de sănătate. Este important ca părinții să răspundă invitațiilor la vaccinare și să recupereze vaccinurile ratate”, a transmis Dr. Amanda Doyle, reprezentant NHS Anglia.

Semne de alarmă şi simptome

Simptomele rujeolei includ: febră mare, ochi roșii și lăcrimoși, tuse, strănut, nas care curge și pete albe în interiorul gurii. După câteva zile, apare o erupție cutanată roșie sau brună, mai întâi pe față și în spatele urechilor, apoi pe tot corpul. La persoanele cu piele închisă la culoare, erupția poate fi mai greu de observat.

Rujeola se vindecă în mod normal în 7-10 zile, dar poate duce la complicații grave, mai ales în rândul copiilor mici, femeilor însărcinate și persoanelor cu sistem imunitar slăbit.

Bebelușii și copiii mici, femeile însărcinate și persoanele cu un sistem imunitar slăbit prezintă un risc crescut. Afecțiunea în timpul sarcinii poate duce la nașterea unui copil mort, avort spontan sau la nașterea unui copil mic. Infecţia cu rujeolă poate duce la complicaţii grave, inclusiv pneumonie, encefalită şi chiar deces.

Recomandările medicilor

1. Verificaţi starea vaccinării: asiguraţi-vă că dumneavoastră şi copiii dumneavoastră sunteţi la zi cu calendarul de vaccinare ROR, indiferent dacă rămâneţi acasă sau intenţionaţi să călătoriţi.

2. Dacă nu sunteţi sigur de propriul istoric de vaccinare sau dacă aveţi nevoie de îndrumare cu privire la vaccinarea copiilor, consultaţi un profesionist din domeniul sănătăţii.

3. Fiţi atenţi la simptomele tipice ale rujeolei (atât ca profesionist din domeniul sănătăţii, cât şi ca potenţial pacient): febră mare; tuse; nas care curge; ochi roşii care lăcrimează şi o erupţie roşie caracteristică care începe, de obicei, la linia părului şi se extinde pe restul corpului.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel