Premierul Florin Cîțu a susținut prima conferință de presă de când a recunoscut miercuri că în 2001 a fost arestat două zile în SUA, pentru condus sub influența băuturilor alcoolice. Principalele declarații:

 • Am văzut că a rămas în discuție greșeala mea făcută acum 20 de ani în SUA. În legislația română, pentru funcțiile de președinte, premier, nu se face cerere pentru ORNISS.
 • Nu am adus în discuție acest eveniment în discuțiile cu președintele Iohannis. Un coleg mi-a spus că i-a arătat această hârtie lui Ludovic Orban, în urmă cu câteva luni. Presupun că o are.
 • Am discutat cu dl. președinte Iohannis. Aceasta nu se califică la o faptă penală. Am discutat despre acest subiect și despre rectificarea bugetară. Nu m-am gândit niciun moment să îmi dau demisia. Avem o guvernare de dus la capăt, reforme de dus la capăt. Un eveniment produs acum 20 de ani, pe care-l regret, nu are implicații asupra a ce facem azi.
 • Au fost respectate toate procedurile legale pentru ca eu să fiu numit premier. Poate că ar fi trebuit să vorbesc atunci cu președintele, dar nu am luat în calcul această variantă.
 • Unui tânăr băut care vrea să se urce la volan i-aș spune că nu trebuie făcut. Niciodată. Eu mi-am învățat lecția. Nu aș susține niciodată asta. Poate că e nevoie și în România să ne uităm la legislație. Poate ar trebui implementată și la noi această toleranță zero.
 • E un moment de care nu vrei să îți aduci aminte. Nu am mai trecut prin acea situație de atunci. Era o sâmbătă, 3 decembrie, veneam de la ziua colegului meu de cameră. Am băut îndeajuns încât să depășesc limita legală. Cred că bere am băut. Nu pot să duc 7-8 beri.
 • Am recunoscut imediat că am băut și am respectat toate procedurile legale din Iowa. Am stat până la finalizarea procedurilor, exact cât a trebuit, nu mai știu exact. Din ce îmi aduc aminte, nu au fost 48 de ore în arest, am plătit tot ce a trebuit, am respectat toată legislația. A trebuit să îmi vând mașina și cred că m-am mai și împrumutat. Nu mai știu dacă am fost sau nu încătușat. 1.500 de dolari am luat pe mașină. Era din 1988, o mașină veche. Nu a făcut prea mulți bani.
 • Ceea ce e penal în România, este ”felony” în SUA, eu am făcut un delict sub ”felony”, deci contravenție. De aceea am spus că este contravenție. La ei există diferențieri în interior, în partea de penal. În SUA nu am avut niciun drept restricționat. La un an după am lucrat la Banca Noii Zeelande. Am vizitat apoi SUA de mai multe ori.
 • Am urmat programe de reabilitare, exact ce prevede legislația statului Iowa. În alte state nu sunt aceste programe. Am mers la cursuri în care se prezentau situații extreme în care se poate ajunge, după consumul de alcool.
 • Bineînțeles că PNL mai poate avea încredere în mine. În funcțiile pe care le-am avut, niciodată nu am dezamăgit.
 • Poate ar fi trebuit să spun că am comis această faptă. Cazierul meu în România este curat.

A fost prima conferință de presă susținută de premierul Florin Cîțu, de miercuri de când a recunoscut că în urmă cu 20 de ani a fost arestat două zile în SUA, pentru că a condus sub influența băuturilor alcoolice.

Sindicatul Europol a calculat că la o alcoolemie de 0,161 (BAC), identificată la Florin Cîțu, se ajunge prin ”consumul a aproximativ 1 litru de tărie (whiskey, vodcă), sau 5 sticle (750 ml) de vin sau foarte multe sticle de bere băute în multe ore. Fapta săvârșită de Florin Câțu nu este sub nicio formă o simplă contravenție, așa cum a încercat să o prezinte, ci reprezintă o veritabilă infracțiune”, a transmis sindicatul.

Miercuri, premierul recunoștea public că în 2001 ”am făcut o greșeală și am plătit o amendă foarte mare. Este contravenție. Vă dați seama că nu este ceva cu care să te mândrești. Este interesant că în patru tururi de scrutin cu PSD nu a apărut această informație, apare acum în competiția internă din PNL”.