duminică, septembrie 25, 2022

Odată cu apariția bolilor metabolice în ultimele decenii, se stabilește în mod clar că acestea nu se întâmplă în mod izolat. Cei cu diabet zaharat prezintă un risc crescut de hipercolesterolemie, boli de inimă, obezitate, stres și tulburări tiroidiene (și alte afecțiuni hormonale). Indiferent de ceea ce apare mai întâi, acesta aduce și celelalte condiții, mai ales dacă nu este gestionat corect.

Te-ar mai interesa: Astrologii trag semnalul de alarmă: O zodie termin...

Important de știut

Diabetul zaharat este cauzat de creșterea nivelului de zahăr din cauza deficitului de insulină. Diabetul de tip 1 este ereditar și adesea identificat la o vârstă mai mică. Tipul 2 este dependent de stilul de viață și apare mult mai târziu în viață.

Hormonul tiroidian este responsabil pentru controlul metabolismului și creșterea sau scăderea nivelului hormonului poate afecta metabolismul.

S-a demonstrat că aproximativ 10% dintre persoanele cu diabet vor avea tulburări tiroidiene, hipotiroidismul fiind mai frecvent decât hipertiroidismul.

Hipotiroidism și diabet

Iată cum diabetul este legat de hipotiroidism:

Te-ar mai interesa: Declarații șocante! Dr. Streinu-Cercel rupe tăcere...

  1. S-a stabilit că nivelurile mai scăzute ale hormonilor tiroidieni afectează metabolismul, ducând la creșterea indicelui de masă corporală și a obezității, care sunt precursori certi ai diabetului de tip 2.
  2. De asemenea, s-a demonstrat că tiroida controlează producția de insulină și niveluri de glucoză în sânge. Când aceste niveluri hormonale sunt mai mici, atunci producția de insulină este scăzută, iar nivelurile de zahăr sunt crescute.
  3. Hipotiroidismul este adesea o afecțiune autoimună și aduce împreună cu el alte afecțiuni, cum ar fi anomalii ale metabolismului lipidic, cu trigliceride crescute și lipoproteine cu densitate mică. Acestea sunt dăunătoare și pot accelera tranziția de la prediabet la diabetul complet. Prin urmare, este foarte esențial ca nivelurile tiroidei să fie menținute în mod optim prin suplimentare, astfel încât metabolismul zahărului și lipidelor să fie gestionat bine.
  4. Studiile au arătat că persoanele pre-diabetice cu niveluri scăzute de hormoni tiroidieni sunt mai susceptibile de a dezvolta diabet. Perioada în care se vor dezvolta va fi, de asemenea, determinată de alți factori de stil de viață, cum ar fi obiceiurile alimentare și nivelurile de activitate fizică.
  5. Reversul este, de asemenea, adevărat, ceea ce înseamnă că cineva cu prediabet ar trebui să fie examinat pentru tulburări tiroidiene. Acest lucru se poate întâmpla anual, cu analize destul de precise. Identificarea tulburărilor tiroidiene în stadiile incipiente ajută și la gestionarea mai bună a simptomelor acesteia.

Hipertiroidism și diabet

Iată cum diabetul este legat de hipertiroidism:

  1. Persoanele cu niveluri crescute de tiroidă sunt metabolice active. Acest lucru determină absorbția crescută a glucozei din intestine și crește, de asemenea, necesitatea de insulină în organism. Cu toate acestea, se știe că persoanele hipertiroidiene au un control glicemic slab și, de asemenea, transformă mai mult zahăr în grăsimi în ficat.
  2. Hipertiroidismul determină o toleranță redusă la glucoză, care nu trebuie confundată cu diabetul. Monitorizarea constantă a nivelului de tiroidă și zahăr va ajuta la realizarea unui echilibru atât la nivelul tiroidei, cât și al zahărului.

Concluzie

Tulburările tiroidiene și diabetul sunt strâns legate, fiecare dintre ele ducând la cealaltă. Simptomele se suprapun și ele și pot fi confuze pentru diagnostic. Cei cu tulburări tiroidiene ar trebui să fie testați în mod regulat pentru diabet și invers. Odată ce starea este stabilită, controalele regulate atât ale nivelului tiroidei, cât și ale nivelului de zahăr pentru a se asigura că sunt optime sunt la fel de importante. Acest lucru poate ajuta la gestionarea generală a simptomelor și la controlul ambelor condiții.

Te-ar mai interesa: Ce sunt terorile nocturne și cum ne afectează ele ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private