Sari la conținut

Cum eviți deshidratarea pe timp de caniculă? Specialist: „Se pierd cele mai însemnate cantități de apă”

sete
Sursă foto: Pixabay
Setea excesivă poate fi un semn de hiperglicemie

Hidratarea este esențială pentru organism, mai ale pe timp de caniculă. Temperaturile ridicate provoacă pierderi mai mari de lichide, motiv pentru care este esențial să știi cum poți preveni deshidratarea. Anumite obiceiuri și alimente pot duce la deshidratare.

Deshidratarea apare atunci când organismul nu primește suficientă apă. Cu toate acestea, este mai puțin cunoscut faptul că și anumite alimente și obiceiuri pot provoca pierderi însemnate de fluide.

Aceasta constituie, în anumite cazuri, o urgență medicală. Poate cauza simptome și manifestări grave dacă nu este tratată în timp util. Deshidratarea se trataează numai cu ajutorul medicului, în funcție de severitatea situației.

Cum previi deshidratarea pe timp de caniculă?

Lygia Alexandrescu, nutriționist, dezvăluie pentru Antena 3 ce putem face pentru a preveni deshidratarea pe timpul verii, atunci când temperaturile sunt foarte ridicate.

„In aceasta perioada caniculara este esential sa se anticipeze si sa se inlocuiasca constant pierderile de lichide prin aport de alimente si lichide care sa contina suficienta apasa si minerale (sodiu, potasiu, magneziu, etc) pentru a se mentine starea de echilibru (homeostazie) a organismului.

Ceaiurile din plante neindulcite consumate la temperatura camerei si cu multa lamaie sunt si ele utile in hidratare. La fel fructele (pepenele) si legumele de sezon furnizeaza o cantitate de apa apreciabila. Trebuie inteles insa, faptul ca bauturile care contin cofeina (ceaiul, cafeaua) si alcoolul nu hidrateaza organismul, ci actioneaza ca diuretice. Si de aceea, atunci cand sunt consumate, se va ingera o cantitate suplimentara de apa pentru compensatie.

In plus, lichidele nu se vor consuma direct de la frigider, diferenta de temperatura dintre aceea fiziologica a corpului si cea a lichidul rece e foarte mare, se produce vasocostrictie si pentru echilibrare, organismul produce caldura; de asemenea, lichidele cu temperaturi de consum mai mici de 10 grade C, actioneaza inflamator si asupra faringelui, laringelui, producand dureri la acest nivel.

Deshidratarea poate fi prevenita printr-o serie de masuri la indemana:

  • Evitarea alimentelor bogate in grasimi si sodiu (branzeturi sarate, alimente procesate), a bauturilor alcoolice si cu un continut mare de cafeina;
  • Evitarea bauturilor carbogazoase pentru ca acestea provoaca balonare si nu mai este permisa consumarea unei cantitati suficiente de apa;
  • Trebuie purtata o vestimentatie de culoare deschisa, de bumbac si suficient de lejera cat sa permita aerisirea;
  • Evitarea expunerii directe la soare fara palarie si protectie UV a pielii;
  • Petrecerea unei perioade cat mai mari in interioare bine aerisite si la umbra”, explică Lygia Alexandrescu.
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: