Sari la conținut

Cum explică psihologii visele: Între Freud, Jung, Mama Omida

Sursa:Pixabay

Interpretarea unui vis frumos sau, dimpotrivă, a unui coșmar? Iată cum explică psihologii visele, a căror interpretare este știință. Părerile sunt împărțite:

Atunci cand vine vorba despre interpretari vise, unii cred că este ceva ce ține de „ghicitoare”, că sunt vise de noapte și n-au legătură cu realitatea.

Totuși, psihologii spun că interpretarea viselor are legătură cu știința și chiar au păreri variate, de multe ori nefiind de acord unii cu ceilalti.

În vreme ce multi urmeaza ideea lui Sigmund Freud care sustine ca visele indica dorinte inconstiente, altii imbratiseaza teoria lui Calvin S. Hall, pledand pentru o abordare cognitiva in care visele reflecta diferite parti ale vietii noastre cotidiene.

Se poate realiza profilul psihologic după vis 

Multe abordari ale interpretarii viselor au fost propuse in psihologie, inclusiv faptul ca visele contin simboluri care refleta perspectivele noastre asupra vietii, notează sfatulpărinților.ro.

Cu toate ca psihologii nu sunt de acord cu faptul ca visele ar putea servi un scop real, semnaleaza faptul ca interpretarile viselor si urmarirea simbolurilor ar putea oferi un portret psihologic foarte bun al individului.

Motivele viselor, explicate de psihologi

Psihologii ofera multe motive pentru vise. Unii sugereaza ca, pur si simplu, sunt o metoda de a sterge amintirile inutile din ziua precedenta pentru a le asimila pe cele importante si a le depozita pe termen lung.

Pe de alta parte, psihologii implicati in terapii, au vazut valoarea interpretarii viselor. Astfel, in timp ce visele pot ajuta la sortarea informatiilor din creierul nostru, acestea ne si pot da indicii valoroase despre noi insine, informatii pe care avem tendinta sa le ignoram in timpul activitatilor de rutina.

Creierul se pregătește pentru viitoare provocări

Alti psihologi interpreteaza visele ca fiind modul in care creierul se pregateste pentru posibile viitoare provocari, semnaland anxietatea, teama sau increderea in succes.

Psihologi precum G. William Domhoff au afirmat ca nu exista nici o functie psihologica pentru visele noastre.

Cu toate acestea, Domhoff a mai spus ca visele au sens, deoarece continutul acestora este unic pentru individ si, prin urmare, interpretarile viselor pot oferi un portet psihologic foarte exact al individului.

Cum interpreta Sigmund Freud visele

Perspectiva lui Freud asupra interpretarii viselor, prezentata in cartea “Intrepretarea viselor”, continua sa fie populara si astazi.

Freud credea ca visul este o forma de implinire a dorintelor inconstiente. El a mai sustinut ca povestea, sau evenimentele din vis, mascheaza sensul simbolic sau ascuns al acestuia.

De exemplu, daca un individ viseaza ca zboara, acest lucru poate insemna ca de fapt isi doreste eliberarea dintr-o situatie apasatoare.

De asemenea, Freud a mai semnalat faptul ca in vis pot fi regasite unele simboluri universale. Potrivit acestuia, doar cateva lucruri sunt simbolizate in vise – corpul uman, parintii, copii, fratii, nasterea si moartea.

Freud a sugerat ca individul este adesea simbolizat de o casa, in timp ce parintii apar ca figuri regale sau alte personalitati respectate. Apa simbolizeaza nasterea, iar calatoriile reprezinta moartea.

Perspectiva lui Carl Jung

Initial, Jung a fost adeptul lui Freud. Chiar daca el a dezvoltat in cele din urma interpretari vise complet diferite, abordarea sa are unele lucruri in comun cu cea a lui Freud. Ca si Freud, Jung crede ca visele contin o semnificatie latenta deghizata intr-o poveste, sau un continut elaborat.

Mai mult, Jung credea ca visele simbolizeaza dorinta unui individ de a gasi echilibru personal si a pus mai mult accent pe simboluri, considerandu-le foarte importante.

In plus, Jung a spus ca visele sunt expresii ale inconstientului colectiv si ar putea ajuta la anticiparea viitoarelor probleme din viata, mai notează sfatulpărinților.ro.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: