Sari la conținut

Cum facem diferența între pneumonie și covid? Ne explică medicul pneumolog Marius Balea

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Pneumonie

În ultima perioada se fac confuzii între două diagnostice diferite: covid-19 și pneumonie. Domnul doctor Mariua Balea, pneumolog,a explicat pe larg cele două diagnostice dar și cum le resimțim în organism, în cadrul unei emisiuni televizate.

Pneumonia

”Pneumonia clasică sau pneumonia comunitară este de obicei dată de bacterii. Există și pneumonii virale, altele decât COVID, dar destul de rare și foarte rar pun probleme importante. Gripa, de exemplu, poate să dea o pneumonie foarte severă și e virală, rubeola la fel. Într-o pneumonie bacteriană clasică sau comunitară, cum se numește de fapt, semnele principale de boală sunt febră, frison, junghi toracic și tuse cu expectorație mucopurolenă” explică medicul.

Putem avea pneumonie COVID fără simptome

„În cazul unei pneumonii COVID, pacientul poate fi asimptomatic, adică să nu aibă absolut niciun fel de semn de boală și să găsești întâmplător la o evaluare imagistică, iar semnele sunt mult mai nespecifice. Poți să ai simptomatologie digestivă de exemplu și să ai pneumonie COVID. Din punct de vedere respirator, tusea este de această dată neproductivă, adică nu tuse cu expectoație. Tuse seacă, așa se numește popular. Putem avea infecția COVID și se poate să fim asimptomatici și să avem pneumonie și nu înseamnă nimic deosebit.

Semnele comune sunt febra. Evaluarea de lecție pentru a obiectiva o pneumonie este o evaluare imagistică. Aceeași și pentru o penumonie comunitară și pentru o pneumonie COVID, doar că aspectul este diferit.”

Testul PCR  ne ajută să facem diferența dintre COVID și pneumonie

„În momentul acesta este foarte greu să zici că nu ai intrat în contact cu nimeni. De cele mai multe ori, nu știi. Un test PCR e cea mai bună variantă de diagnostic, dar și testele rapide de Antigen, cele care se fac din nas. Din punctul meu de vedere, indicația de a te evalua e legată doar de simptome. Nu ai simptome, nu trebuie să te evaluezi”.

Riscuri reduse de sechele după o formă ușoară de pneumonie COVID

„Dacă ai o formă ușoară, nu există aproape niciun risc de a avea sechele după o pnemonie COVID. Nici după formule moderate nu prea ai. Există risc după formele severe de la a avea ușor redusă capacitatea pulmonară, până la a fi dependent de oxigen sau a avea nevoie de transplant pulmonar. Oricare dintre variante e posibilă. Nu este nevoie să facem o tomografie. ”

Cine decide când un pacient merge la ATI

„E o discuție. Din păcate, în momentul acesta deciziile acestea sunt luate, sau foarte mult limitate din cauza lipsei de locuri. Sunt foarte mulți pacienți care au indicațiile de a fi în Terapie Intensivă, dar nu pot fi acolo, pentru că nu sunt locuri. Mai contează foarte mult și resursele secției din care provine pacientul. Dacă ai cu ce să îl susții respirator pe acel pacient, de obicei despre asta este vorba, nu este neapărat nevoie să ajungă în Terapie Intensivă”.

Fumătorii, formă severă de coronavirus

”Riscă să facă o formă mai gravă din mai multe motive. De foarte multe ori, fumătorii, mai ales cei trecuți de 40 de ani au deja modificări ale parametrilor ventilatori din cauza fumatului. Pot deja să aibă boli respiratorii legate de fumat. În afară de asta sunt bolile cardiovasculare legate de fumat și oricare dintre bolile astea le ai. Dacă faci COVID ai un risc mai mare de a face o formă severă. Fumător este o persoană care fumează în principiu, mai mult de cinci țigarete pe săptămână. Același lucru se întâmplă și la o pneumonie non-COVID”, a explicat dr. Marius Balea, medic primar pneumolog.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel