Sari la conținut

Cum faci față unui diagnostic cumplit: CANCER? Cine devii, cum găsești forța de a lupta…

Cum faci față unui diagnostic cumplit: CANCER? Cine devii, cum găsești forța de a lupta… Cum te privești în oglindă când rămâi fără păr, fără un sân, fără…

 

Știați că există peste o sută de tipuri de cancer ce pot afecta organismul uman?

Cunoscut sub denumirea științifică de tumoră malignă sau neoplasm, cancerul este un grup de boli ce implică dezvoltarea anormală a celulelor cu potențial de invadare sau răspândire în alte zone ale corpului.

Cancerul … „nu alege”

Despre cancer, ca și despre alte boli, se spune că „nu alege” și, deci, poate lovi pe oricine, oricând… Și lovește chiar și persoane care duc o viață normală, cu un stil echilibrat inclusiv din punct de vedere alimentar.

Cancerul poate lovi și persoane care fac sport regulat, au o greutate normală, nu fumează, nu consumă alcool etc.

Care este explicația nu se știe încă, dar soluția este una singură: VERIFICAREA SĂNĂTĂȚII măcar o dată pe an, dacă nu chiar la șase luni.

Un set complet de analize și apoi investigații punctuale, dacă ceva nu este în regulă, ne poate salva viața și ne face recuperarea mai ușoară în cazul în care aflăm un diagnostic cumplit cum este cancerul.

Dar vestea bună este că… EXISTĂ VIAȚĂ ȘI DUPĂ CANCER! Milioane de persoane trec prin astfel de experiențe.  Nu toate supraviețuiesc…

Nu toate au curajul de a celebra viața după aflarea diagnosticului…, chiar și dacă au parte de un tratament eficient și aud cuvântul magic: REMISIE.

Nu toate au parte de o comunicare bună cu medicul. Dacă doctorul vine și vorbește în termeni medicali despre o boală de care tu habar n-aveai… Dacă doctorul nu are timp niciodată să-ți explice…

Sau poate nu cunoști niciun medic, habar n-ai care este bun sau nu… Ești singură sau singur în fața necunoscutului. Habar n-ai ce te așteaptă și cât mai ai de trăit. Sau cum mai ai de trăit.

Susținere, sprijin, experiența altora care au trecut prin ce treci tu sunt esențiale și te pot ajuta într-o luptă dură, luptă pe care mulți o pierd.

Cum poți învinge CANCERUL?

Ca orice război, și cel cu această boală poate fi învins cu ajutorul unor aliați puternici, pe care te poți baza. Alături de strategiile de război – schemele de tratament date de doctori, adică -, este foarte importantă și COMUNICAREA cu persoane care au deja experiența acestei lupte.

De pildă, femeile din programul Feminitate după cancer, derulat de Asociația IMUNIS, oferă suport tuturor femeilor care trec prin aceste lupte cumplite și nedrepte.

Și o fac chiar și prin artă! De ce artă?

Pentru că „arta este o formă de terapie”, așa cum spune directorul Institutului Cervantes, Jorge Jiménez – Zumalacárregui, Jorge, institut unde poate fi văzută o expoției foto de portrete ale unor femei care au curajul de a celebra viața după aflarea diagnosticului: CANCER. 

„Curajul de a celebra viața” este prima expoziție a programului Feminitate după cancer, organizată de Asociația IMUNIS.

Din cele 55 de femei inrolate anul acesta in programul Feminitate dupa cancer, 16 au ales sa isi expuna portretul in expozitia “Curajul de a celebra viata”.

Ce își doresc femeile?

Pentru că știu cât de mult ajută în lupta cu acest inamic perfid, CANCERUL, femeile din Imunis isi doresc sa educe publicul larg in ceea ce priveste schimbarile prin care trec femeile diagnosticate cu cancer.

De altfel,  „expozitia este un testimonial al fortei femeii care se afla intr-un proces de vindecare si are ca scop incurajarea tuturor femeilor care au primit un diagnostic oncologic din Romania sa

includa in procesul lor si recalibrarea feminitatii”, spune Cosmina Grigore, președinte IMUNIS și femeia care demonstrat că există viață și după cancer, ea însăși trecând prin lupte doar de ea știute.

Dar pentru ca alte femei să treacă mai ușor prin astfel de experiențe, lupta sa a depășit câmpul de bătălie cu acel inamic numit cancer. Și așa a luat naștere o organizație de femei puternice, aliați ai oricărei alte femei care trece prin astfel de războaie.

Așadar, fie că sunt încă în tratament, fie că au terminat sau sunt deja la câțiva ani de la diagnostic, femeile din Imunis vor să arate cât de necesar este să-ți rescrii parametrii de feminitate după un diagnostic oncologic.

 

Expoziția „Curajul de a celebra viața – feminitate după cancer” a fost lansată miercuri, 26 octombrie, la Institutul Cervantes din București și este deschisă oricui dorește până pe 4 noiembrie 2022.
Fotografiile alb-negru au fost realizate de Ioana Dodan, care a imortalizat emoțiile femeilor și puterea lor de a-și recalibra feminitatea chiar și în vremuri de război…

 

 

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel