Sari la conținut

STUDIU: Atenție, aceste produse folosite de majoritatea femeilor pot duce la cancer de col uterin!

cancer
Sursa foto: Pixabay

Din cuprinsul articolului

STUDIU: Atenție, aceste produse folosite de majoritatea femeilor pot duce la cancer de col uterin! Iată care sunt aceste produse populare și de ce sunt atât de periculoase.

 

Dacă folosești produse pentru îndreptarea părului află că acestea sunt desosebit de periculoase, deoarece cresc semnificativ riscul de a dezvolta cancer uterin, sugerează un studiu amplu publicat recent.

„Am estimat că 1,64% dintre femeile care nu au folosit niciodată aparate de îndreptat părul vor dezvolta cancer uterin până la vârsta de 70 de ani.

Pentru utilizatorii frecventi, acest risc crește până la 4,05%”, a declarat liderul studiului, Alexandra White, de la Institutul American pentru Siguranța Sănătății Mediului (NIEHS), potrivit The Guardian.

Cancerul uterin este cel mai frecvent cancer ginecologic din Statele Unite, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), cu rate în creștere, în special în rândul femeilor de culoare.

În timpul studiului, cercetătorii au urmărit 33.947 de femei, cu vârste cuprinse între 35 și 74 de ani, pentru o medie de aproape 11 ani. În această perioadă, 378 de femei au dezvoltat cancer uterin.

După ce oamenii de știință au luat în considerare alți factori de risc ai participanților, șansele de a dezvolta cancer uterin au fost de peste două ori și jumătate mai mari pentru femeile care au folosit produse de îndreptat de mai mult de patru ori în anul precedent.

Studiul confirmă descoperiri anterioare

Studiile anterioare au arătat că aparatele de îndreptat părul conțin așa-numitele substanțe chimice care perturbă sistemul endocrin. Produsele au fost asociate anterior cu riscuri mai mari de cancer mamar și ovarian.

„Aceste constatări sunt primele dovezi epidemiologice ale asocierii dintre utilizarea produselor de îndreptare și cancerul uterin”, au scris White și colegii săi în Jurnalul Institutului Național al Cancerului.

Legătura dintre utilizarea aparatului de îndreptat și cancerul uterin nu a fost diferită în funcție de rasă, în cadrul studiului, datorită faptului că eșantionul ales a fost unul divers.

Dar „deoarece femeile de culoare folosesc produse pentru îndreptarea părului mai frecvent și tind să inițieze utilizarea acestora la vârste mai fragede decât alte rase și etnii (n.r. datorită părului adesea mai creț decât în rândul altor grupuri sociale), aceste constatări pot fi și mai relevante pentru ele”, a spus Che-Jung Chang de la NIEHS, citat de DC News.

Așadar, având în vedere rezultatele acestor studii, poate că mai înțelept ar fi să folosim mai puține produse pentru îndreptat părul și, eventual, să renuțăm la plăcile pentru îndreptat și să ne rezumăm la uscător și perie, mai pe clasic, așa…

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel