Sari la conținut

Cum gestionăm corect accidentările suferite vara. Sfatul specialistului ortoped

Accidentele suferite vara sunt, din păcate, mult mai puțin „băgate în seamă” decât cele suferite iarna.

„Statistic s-a demonstrat că o categorie importantă de pacienți care se accidentează vara amână să consulte un medic până undeva după jumătatea lunii septembrie. În multe dintre cazuri, din păcate, consultul vine foarte târziu, iar patologia nu mai poate fi rezolvată decât printr-o intervenție chirurgicală. Iată, doresc cu această ocazie să transmit un semnal de alarmă împortant. Dragi pacienți, de fiecare dată când după o accidentare – oricât de minoră ar părea – se instalează edemul, durerea, modificarea culorii, apelați rapid la medicul ortoped!”, explică dr. Tarek Nazer, specialist Ortopedie și Traumatologie.

Cum gestionam corect accidentările suferite vara. Ascultă sfatul specialistului!

Haide să explicăm sistematic. Majoritatea persoanelor își descoperă veletățile de sportiv la final de primăvară, început de vară și continuă până aproape de finalul toamnei. Din păcate, mulți dintre cei care se apucă de sport, o fac singuri, fără ajutor, documentare, sfaturile specializate. De aici, până la o accidentare, care să-i țină pe bară o perioadă importantă de timp este doar un pas.

„Frecvent, ajung în cabinet pacienți care fac sport după ureche. Sigur, există și pacienți care, din păcate, se accidentează din neatenție, greșeală, hazard. Cert este că, așa cum obișnuim să tratăm cu atenție accidentările survenite iarna, la fel ar trebui să le gestionăm și pe cele care apar vara. O radiografie efectuată imediat după instalarea patologiei este primul pas pe care trebuie să-l facă orice pacient!”, continuă specialistul.

Pe de altă parte, riscul instalării accidentărilor poate fi considerabil redus urmând două reguli simple:

– Încălzirea corectă
– Hidratarea corespunzătoare

„Primul este un concept pe care îl învățăm încă din școala generală. La orele de educație fizică, înainte de orice, făceam încălzirea, corect? Rolul acestui preambul este cumva logic. Încălzirea pregătește corpul – sistemul cardiovascular, sistemul muscular, sistemul articular – pentru a face față efortului la care va fi supus!”, explică, în continuare, medicul Tarek Nazar. Ca și perioadă de timp, etapa de încălzire trebuie să dureze între 20 și 30 de minute.

„Pe lânga faptul că poate cauza disconfort și o serie de probleme de sănătate, deshidratarea creștere riscul de accidente. Acest risc este și mai mare atunci când practicăm sporturi sau facem mișcare în aer liber, și uităm să ne hidratam corespunzător. De asemenea, temperaturile ridicate sunt, așa cum știm bine, factori de risc în apariția deshidratării!”, explică specialistul ortoped, în continuare.

Crampele musculare, durerile de cap, oboseala accentuată, intinderile musculare, rupturi musculare sau fracturi importante, toate acestea pot să intervină în viața oricui dacă nu are grijă ca protocolul de dinaintea exercițiului fizic să fie corect efectuat.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel