Sari la conținut

Cum gestionăm greutatea în vacanță? Sfaturi de la Cori Grămescu pentru mese echilibrate și activități benefice

Cori Grămescu

Cum gestionăm greutatea în vacanță? Vacanța este un momentul perfect pentru relaxare și distracție, dar majoritatea oamenilor își exprimă adesea îngrijorarea cu privire la creșterea în greutate. Deși poate părea greu de crezut, kilogramele în plus acumulate în vacanță poate fi evitate destul de ușor. Există multe măsuri la care puteți recurge pentru a vă putea bucura de vacanță, dar și pentru a menține un stil de viață sănătos. Tot ce trebuie să faceți este să vă planificați din timp și să faceți alegeri inteligente.

Vacanțele sunt un moment pentru relaxare, explorare și savurarea mâncărurilor delicioase. Poate fi dificil să ne menținem greutatea în aceste momente distractive, dar cu câteva strategii conștiente, ne putem bucura de vacanță fără afectarea progresului. Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates oferă câteva sfaturi și trucuri pentru a ne gestiona greutatea în vacanță și pentru a reveni pe drumul cel bun cu procesul de pierdere în greutate, dacă este necesar.

„Vacanța este momentul pentru care îl așteptăm cu toții pentru a ne relaxa și a explora noi destinații și culturi. Așa că nu este deloc surprinzător faptul că mulți oameni tind să se îngrașe în timp ce sunt plecați. Cocktailuri dulci, preparate din bucătăria locală și zilele lungi de plajă, ne aduc fără să vrem câteva kilograme în plus. Dar nu întotdeauna trebuie să fie așa! Vă puteți simți grozav și fără a sacrifica distracția sau sabota toată munca grea pe care o depuneți înainte de călătorie. Aceste sfaturi vă vor menține pe drumul cel bun și cel mai important, vă vor asigura că vă bucurați în continuare de vacanță. La urma urmei, a nu vă relaxa în vacanță este unul dintre obiceiurile care vă îmbolnăvesc și vă îngrașă!.”

Planificați din timp

Cercetați destinația și găsiti opțiuni sănătoase de luat masa. Planificați mesele și gustările pentru a vă asigura că aveți alegeri nutritive disponibile. „Alegeți restaurantele pe care doriți să încercați înainte de călătorie. Căutați magazine în zonă, de unde vă puteți aproviziona cu produse locale sănătoase. Împachetați gustări dacă știți că veți petrece în oraș cea mai mare parte a zilei.”

Mese echilibrate

În vacanță, este ușor să ne lăsăm tentați de alimentele bogate în calorii și să uităm de obiceiurile alimentare sănătoase. Totuși, este important să menținem mese echilibrate, bogate în nutrienți. „Bucurați-vă de bucătăria locală, dar atenție la dimensiunile porțiilor. Împartiti felurile de mâncare sau optați pentru aperitive pentru a gusta o varietate de alimente fără a mânca în exces. Alegeți mese care includ o varietate de legume, proteine slabe și carbohidrați complecși. Acest lucru vă va ajuta să vă mențineți energia și să evitați senzația de oboseală. Nu uitați să consumați și fructe proaspete pentru aportul de vitamine și fibre.”

Urmați regula 80/20

Vacanțele all-inclusive oferă acces constant la mâncare. Așadar, nu mâncați niciodată până la un punct în care să vă simțiți inconfortabil. „Puteți urma regula 80/20. Mai exact 80% din alegeri să fie sănătoase și lăsați 20% pentru unele dintre alimentele distractive pe care doriți să le experimentați. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să alegeți o masă pe zi pentru a vă răsfăța puțin. Acea masă poate fi pentru a încerca ceva nou sau pentru a experimenta mai bine orașul sau țara respectivă.”

Hidratare

Hidratarea este esențială, mai ales în vacanță când petrecem mult timp la soare. Apa ajută la menținerea sănătății pielii și a funcțiilor vitale ale organismului. „Beți multă apă, mai ales dacă vă aflați într-un climat cald. Luați o sticlă de apă pe care să o puteți umple regulat, pentru a rămâne hidratat și a controla senzația de foame. Încercați să consumați cel puțin 2 litri de apă pe zi. Dacă sunteți activi sau petreceți mult timp la soare, creșteți această cantitate. Apa infuzată cu fructe sau ceaiurile neîndulcite sunt și ele opțiuni excelente.”

Rămaneti activi

Includeți activități fizice în vacanță: plimbări, drumeții, înotat sau închiriat biciclete. Explorarea destinației pe jos sau cu bicicleta poate fi o modalitate distractivă de a rămâne activi. „Plimbările în aer liber sunt o modalitate excelentă de a rămâne activi și de a explora locuri noi. Plimbările lungi sunt benefice pentru sistemul cardiovascular și ajută la arderea caloriilor. De asemenea, sunt o ocazie minunată de a descoperi peisaje noi și de vă conecta cu natura. Plimbările pe plajă sunt nu doar relaxante, ci și un antrenament excelent pentru mușchii picioarelor și ai trunchiului. Plimbările pe nisip sunt mai solicitante decât cele pe suprafețe plane, așa că sunt un antrenament excelent. Profitați de răsăritul sau apusul de soare pentru o plimbare pe plajă și bucurați-vă de peisajele minunate.”

 Yoga

Yoga este o activitate care poate fi practicată oriunde și ajută la reducerea stresului și îmbunătățirea flexibilității. „O sesiune scurtă de yoga dimineața sau seara poate face minuni pentru starea de spirit. Vă ajută să vă relaxați, să vă concentrați și să vă începeti ziua cu energie pozitivă.”

Gustări sănătoase

Gustările sănătoase între mese sunt esențiale pentru a evita supraalimentarea și pentru a menține nivelul de energie. „Optați pentru gustări sănătoase precum nuci, semințe, fructe, legume proaspete sau iaurt. Bogate în nutrienți, acestea vor menține starea de sațietate pentru mai mult timp și vă vor ajuta să limitați alegerile impulsive de opțiuni mai puțin sănătoase.”

Mâncatul conștient

Mâncatul conștient înseamnă să fim atenți la ceea ce consumăm, să savurăm fiecare mușcătură și să ascultăm semnalele de sațietate ale corpului.  „În vacanță, este ușor să mâncăm din plictiseală sau din cauza tentațiilor. Practicarea mâncatului conștient vă ajută să vă bucurați de fiecare masă și să evitați excesul de calorii. Mâncați încet, savurați mâncarea și fiți atenți la semnalele de foame și sațietate pentru a evita mâncatul în exces.”

Limitați alcoolul

Alcoolul poate crește pofta de mâncare și în plus este bogat în calorii.  „Alcoolul poate fi bogat în calorii și poate crește pofta de mâncare. Vă puteți bucura de băuturi alcoolice cu moderație, dar optați pentru variante cu mai puține calorii, atunci când este posibil. Evident că ne putem răsfăța cu o băutură pentru adulți, atâta timp cât facem acest lucru cu moderație.”

Nu vă stresați!

Este normal să vă răsfatati puțin în vacanță. Nu vă invinovățiți dacă ați câștigat 1-2 kilograme. Concentrați-vă pe revenirea la obiceiurile sănătoase și stabiliți-vă noi ținte realiste. Împartiti obiectivele în pași gestionabili pentru a vă menține motivația și amintiți-vă că pierderea în greutate este un proces gradual. Aveți răbdare cu voi! Întoarcerea din vacanță este un moment excelent pentru a vă concentra din nou asupra obiectivelor de sănătate și wellness. Îmbrățișați oportunitatea de a face schimbări pozitive și continuați călătoria de pierdere în greutate cu o motivație reînnoită.”

Menținerea unui stil de viață sănătos în vacanță nu este dificilă dacă suntem atenți la alegerile alimentare și la activitățile pe care le desfășurăm. Mesele echilibrate, hidratarea corespunzătoare, plimbările în aer liber, gustările sănătoase și mâncatul conștient sunt toate elemente care contribuie la o vacanță sănătoasă și relaxantă.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel