Sari la conținut

Cum îi convingem pe cei mici să se spele pe dinți:

Nicolae Oprea

Deprinderea obiceiului de a se spăla pe dinți este extrem de importantă pentru sănătatea stomatologică a copiilor. Care sunt cele mai bune tehnici de educare a celor mici ne spun medicii stomatologi consultați de „Doctorul zilei”

Nu puțini sunt copiii care nu vor să meargă seara la baie pentru a se spăla pe dințișori. Motivele pentru care micuții refuză această practică sunt diverse, de la educația primită, până la tehnicile de folosire a periuței de dinți. Potrivit medicilor stomatologi consultați de noi, părinții au un rol vital în educația stomatologică a copiilor, iar vârsta critică în care micuții trebuie să deprindă acest obicei este cea cuprinsă între 3 și 6 anișori.
„E bun și un cântecel în timpul periajului”
„Fără îndoială, părinții sunt cei care trebuie să lucreze intens la acest capitol și să facă eforturi pentru a-i învăța pe copii să se spele pe dinți de cel puțin două ori pe zi. Ideal ar fi după fiecare masă și este obligatoriu seara, înainte cu culcare.”, ne-a explicat dr. Oana Coriu, medic primar de stomatologie generală și coordonator al cabinetelor medicale școlare din Sectorul 6, din Capitală.
Așadar, părintele are rolul cel mai important până la vârsta de 6 ani a copilului. Cei mici îi copiază pe cei mai. Părintele trebuie să ofere un exemplu și să se spele el pe dinți, în fața copilului, și să facă din această activitate o joacă plăcută. Timpul corect de periaj este de aproximativ două-trei minute, în care se poate asculta și un cântecel despre spălatul pe dinți, astfel încât pentru copii să fie ceva plăcut și distractiv. „Cei mici deprind acest obicei și este foarte important să-l dobândească până la vârsta de 6 ani”, ne-a spus dr. Oana Coriu.
Pasta trebuie să aibă gust bun
Potrivit medicului stomatolog, pentru a-l determina pe copil să deprindă acest obicei, este importantă și pasta de dinți, care trebuie să aibă un gust bun, iar periuța trebuie să fie de mărime corespunzătoare.
„Este foarte important ca micuții să folosească periuțele în funcție de vârstele pe care le au. Pe lângă faptul că pasta trebuie să fie atractivă și cu un gust plăcut, periuțele trebuie să fie și ele interesante, cu personaje din desene animate și foarte colorate, atrăgătoare. Nu trebuie folosite periuțe mai mari decât cele indicate vârstei. Dacă sunt prea mari, copiilor le vine să vomite și atunci spălatul pe dinți devine ceva neplăcut”, mai spune stomatologul.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel