miercuri, decembrie 1, 2021

Zahărul este unul dintre cele mai nesănătoase alimente pentru organism. Acesta este asociat cu declanșarea unor afecțiuni grave, precum cancerul. De asemenea, crește inflamația din organism și este responsabil

Te-ar mai interesa: „În două zile v-au și anihilat, domnule ministru?”...

pentru dezechilibrul glicemiei. Anumite persoane se confruntă cu dependența de zahăr, o manifestare ce poate pune atât viața, cât și sănătatea în pericol. Iată cum poți scăpa de această dependență și cum reduci consumul.

Zahărul rafinat este prezent în aproape toate produsele procesate găsite în comerț. Deși poate fi dificil să îl elimini complet din alimentație, reducerea cantității este esențială.

Cezar Amititeloaie, renumit medic cardiolog, dezvăluie câteva metode eficiente pe care le poți folosi pentru a reduce consumul de zahăr și, de asemenea, pentru a scăpa de dependență.

Te-ar mai interesa: Jurnalist ieșean, efecte secundare grave după a do...

Dependența de zahăr. Cum scapi de pofta de dulce?

Diminuează stresul

Când ești anxios, stresat, neliniștit, corpul se simte în pericol, și se activează sistemul adrenergic fight or flight (luptă sau fugi), care necesită energie, și îți vine să mănânci ceva dulce pentru că zahărul are efect calmant. Pentru moment este o soluție la îndemână și trebuie să recunoaștem că și noi mai apelăm la asta uneori când suntem surmenați.

Dar dacă aceste situații se repetă des ar trebui să rezolvi cauzele stresului și să faci curățenie în cămara cu emoții negative.

Fă sport regulat

Ideal de 3-4 ori

Te-ar mai interesa: Un medic atenționează. Greșeala pe care o fac mulț...

pe săptămână, exerciții cât mai diverse, nu doar alergat, care să activeze toate grupele musculare. Sportul poate pe moment să-ți crească nevoia de dulce, mai ales când ești la început, dar în timp, prin faptul că scade rezistența la insulina, nu vei mai avea acele creșteri și scăderi bruște ale glicemiei. De asemenea, endorfinele, substanțe analgezice naturale care se secretă în timpul exercițiilor fizice au efect euforizant, îți dau o stare de bine și scad depresia.

Planifică-ți mesele

La început, până ajungi să-ți reechilibrezi hormonii, încearcă să anticipezi când îți va fi foame și

Te-ar mai interesa: Este Omicron o variantă mai agresivă? Mai are rost...

planifică-ți mesele. Nu confunda pofta cu foamea! Pofta e defapt dependentă de dopamină. Foamea e nevoia corpului de nutrienți. Dacă ți-e foame, consumă alimente integrale, neprocesate, bogate în grăsimi, proteine și fibre care să-ți satisfacă hormonii sațietății. Dacă mănânci doar calorii goale (covrigi sau dulciuri), corpul tău se va simți tot timpul flămând.

Somnul

Este extrem de important pentru refacerea organismului, a țesuturilor, a sistemului nervos, sistemului hormonal și imunitar. Când nu dormi destul corpul se simte neliniștit, în pericol, crește stresul, se accentuează poftele

Te-ar mai interesa: Directorul Moderna anunță un nou vaccin pentru Omi...

și se perturbă hormonii apetitului și sațietății.

Post intermitent

De când am început să-l practicăm, nevoia de zahăr a scăzut enorm, astfel încât în momentul de față nici nu mai vrem să mâncăm ceva dulce decât ocazional, iar când se întâmplă asta, imediat a doua zi facem un post intermitent și ne reglăm metabolismul.

Citește eticheta

Sau mai bine cumpără din piață, de la producători locali și încearcă să eviți tot ce este ambalat, pentru că dacă are deja o eticheta, probabil conține și zahăr ascuns sub tot felul de denumiri. Eschimoșii au peste 100 de cuvinte pentru zăpadă. Așa că și zahărul are foarte multe denumiri sub care se poate ascunde pe etichete:

Să îți dăm câteva exemple: Sucroză, Zaharoză, Dextroză, Fructoză, Galactoză, Glucoză, Lactoză, Maltoză, Dextrină, Malț, Maltodextrină, Melasă și orice sirop”, dezvăluie medicul pe propriul blog.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.

Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri