vineri, septembrie 25, 2020

Scăderea estrogenului crește riscul de afecțiuni cardiace, inclusiv hipertensiunea arterială și puls crescut.

Menopauza vine cu modificări cardiace. Nu ignora simptomele ca durerile de cap sau palpitațiile inimii! Exercițiile ușoare te vor ajuta, să faci o trecere lină la menopauză.

Bufeurile, insomnia și transpirația excesivă sunt simptomele care vă vin în minte atunci când e vorba de menopauză. Poate nu vă gândiți și la afecțiuni cardiace, deși ar trebui.

Citește și:

Bolile cardiace afectează un număr mare de femei, mai ales pe cele care sunt ajunse la menopauză, între 50 și 54 de ani.

În timpul menopauzei, nivelul estrogenului scade semnificativ, explică Nicole Weinberg, cardiolog la Institutul Pacific Heart din Santa Monica, California.

Când estrogenul scade, corpul începe să reacționeze

Diminuarea estrogenului duce la o rigiditate a vaselor de sânge și atunci începe să crească nivelul tensiunii arteriale.

Citește și:

În felul acesta, apare hipertensiunea. Mai mult, lipsa estrogenului duce la creșterea nivelului de colesterol. Colesterolul bun (HDL) va scădea, iar cel rău (LDL) va crește. Astfel, cresc riscurile unui infarct, a bolilor cardiace. Va crește și nivelul trigliceridelor, un alt fel de grăsime a sângelui, tot din cauza diminuării estrogenului.

O femeie ajunsă la menopauză mai are un risc de înfruntat: diabetul zaharat. Femeile care trec prin menopauză devin mai rezistente la insulină, hormonul necesar pentru a transforma zahărul din sânge și amidonurile în energie pentru utilizarea celulelor.

Citește și:

Ca rezultat, femeile sunt mai predispuse să devină diabetice și prediabetice în timpul tranziției de la premenopauză la menopauză. Diabetul zaharat crește riscurile pentru bolile de inimă sau accident vascular cerebral.

De asemenea, există și riscul unei îngrășări, odată cu menopauza. Metabolismul este încetinit.

Simptome pe care nu trebuie să le ignori niciodată

Palpitațiile, lipsa aerului, presiunea în piept, migrenele, amețelile, durerile mandibulare, umflarea picioarelor sunt semne de îngrijorare, care trebuie să vă trimită de îndată la medic.

Indicat este să vă pregătiți din timp trecerea la menopauză, să vă supravegheați greutatea, să mâncați sănătos și să faceți exerciții ușoare.

Medicul vă va explica și vă va îndruma spre o trecere cât mai lină a acestui episod inevitabil, dar ale cărui efecte le putem diminua considerabil.

Parteneri