marți, iulie 27, 2021

Singurătatea și sănătatea. Nu e totuna dacă eşti singur sau te simţi singur. Putem fi singuri, dar să nu ne simţim singuri, după cum putem să fim în mijlocul petrecerii şi să ne simţim totuşi singuri.

Dacă singurătatea este o alegere voluntară, o dorinţă de a petrece doar cu noi înşire, nu este o problemă. Semnalul de alarmă apare atunci când ne izolăm pentru a evita situaţii neplăcute, imprevizibile, când facem asta din teamă.

Poate că nu avem abilităţi de socializare şi comunicare sau poate că lipsa de încredere în oameni ar fi motivul pentru care alegem singurătatea. Dacă ne evaluăm în permanenţă negativ este foarte posibil să ne scadă respectul de sine şi astfel să apară teama de a nu fi criticaţi, respinşi ori stigmatizaţi.

Omul este o fiinţă sociabilă, are nevoie să-şi împărtăşească

trăirile şi experienţele, iar dacă această nevoie emoţională nu este împlinită ne expunem anxietăţii, depresiei şi putem ajunge chiar şi la suicid sau comportamente antisociale.

Oamenii singuri sunt mai stresaţi şi beau mai mult pentru a-şi alina suferinţa, se simt nemotivaţi şi preferă să stea pe canapea, în faţa televizorului, renunţând să facă mişcare şi mănâncă mai mult. Sociologii arată că un sfert din populaţia adultă a globului trăieşte cel puţin o dată pe săptămână momente de singurătate, în timp ce adolescenţii se confruntă cu acest sentiment aproape zilnic.

Singurătatea nu

trebuie ignorată

Singurătatea este un avertisment prin care organismul ne atrage atenţia asupra unor nevoi şi nu un defect de personalitate. Trebuie găsită puterea în noi înşine de a pune stavilă tuturor gândurilor negative care ne copleşesc dacă vrem să nu ne îmbolnăvim. Este periculos dacă ajungem să ne complacem în singurătate, pentru că aceasta, spun specialiştii, este la fel de nocivă precum fumatul.

Este dovedit faptul că persoanele singure prezintă un risc mult mai mare de a se îmbolnăvi în comparaţie cu cele sociabile. Specialiştii nu pledează pentru traiul de unul singur, dar amintesc

unele beneficii ale solitudinii: mai multă libertate de mişcare, posibilitatea dezvoltării vieţii interioare, cultivării creativităţii şi mai mult timp pentru propria persoană.

Cel mai eficient medicament împotriva singurătăţii rămâne de departe comunicarea, cu oricine, despre absolut orice.

Ultimele stiri

Parteneri