Sari la conținut

Cum iti antrenezi creierul sa faca fata situatiilor de criza

Pregatirea creierului pentru situatii de criza. Real sau potential, pericolul ne determina creierul sa intre in modul de aparare. Iar pe masura ce pandemia se intinde pe intreaga planeta, efectul este resimtit de toata lumea.

Principala sarcina a creierului este sa ne tina in siguranta. El proceseaza toate situatiile si emotiile pe care le traim si trebuie pregatit pentru a face fata momentelor de criza.

Dar daca nu ne aflam intr-un pericol imediat, ne putem controla teama? – se intreaba Mind Body Green.

Publicatia a discutat cu psihoterapeutul Padma Ali care a analizat mecanismul uman de raspuns la frica. Specialista ofera, totodata, patru solutii pentru a ne antrena creierul sa raspunda mai bine la situatiile de criza.

Cum functioneaza creierul intr-o situatie de criza

Sarcina principala a creierului este sa ne mentina in siguranta. El face inima sa bata, ii spune corpului cand trebuie sa manance, iar cand e confruntat cu o criza, intra automat in modul numit „lupta sau fugi”.

„Daca ai avut vreodata un raspuns panicat la o criza, fie ca a fost o reactie la explozia unui cauciuc, pierderea portofelului sau la alt episod mai mult sau mai putin sever, reactia ta este prestabilita pentru aceasta criza”, explica Ali.

Accepta-ti sentimentele, nu te lupta cu ele

„Cand simtim ceva care nu ne convine avem tendinta sa blocam aceste sentimente”, spune Ali. Fie ca ne uitam la televizor, mancam ceva sau folosim retelele de socializare, adesea folosim aceste activitati ca pe un mod de a evita emotiile. „Nu poti schimba cum te simti, dar poti schimba felul in care raspunzi la aceste emotii”, arata ea.

Danseaza in living, gateste ceva bun sau fa o activitate fizica usoara in casa, adaugand astfel ceva nou in rutina zilnica din perioada izolarii sociale, este indemnul specialistei.

Fii ingaduitoare cu tine insati

Anxietatea poate sa-ti creeze un sentiment de frustrare si astfel ajungi sa te simti coplesita. E momentul sa te opresti si sa-ti spui ca totul este in regula, ca totul va fi bine. „Ne confruntam cu vremuri fara precedent, asa ca e normal sa te simti asa”, explica psihologul.

Citeste continuarea…

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel