Sari la conținut

Cum îți calculezi corect porția de mâncare și câte dulciuri ai voie într-o zi

consum excesiv de zahăr, ingrașă
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Momentul zilei in care poti sa consumi zahar

Din cuprinsul articolului

Cum îți calculezi dreptul la dulce. Nu toți avem „dreptul” la aceleași porții de mâncare, țin să ne atenționeze medicii. „Necesarul caloric se stabilește în funcție de mai mulți parametri, printre care sex, înălțime, greutate, boli de care suferim sau activități zilnice”, explică medicul nutriționist Eduard Adamescu.

Pentru a nu depăși cantitatea de mâncare de care are nevoie organismul trebuie să aveți mereu în minte mărimea unei porții corecte. „O porție de «bun-simț» de friptură cu garnitură înseamnă maximum 150 grame de carne, pe care o puteți asocia cu mărimea unui pachet de cărți de joc. Garnitura, piure de cartofi sau orez, trebuie să aibă între 150 și 200 de grame, echivalent cu o minge de tenis de câmp”, spune nutriționistul Eduard Adamescu.

La friptură și garnituri adăugați salate, care au multe minerale și vitamine, dând senzația de sațietate. Aportul caloric al salatei e neglijabil, însă devine nesănătoasă când adăugăm maioneză sau alte sosuri. Cel mai recomandat ingredient pentru salată e uleiul de măsline.

Cantitatea optimă de orez pentru o masă ar fi cam cât un bec. Sărac în calorii, orezul brun e mai bun decât cel alb, fiind bogat în fibre și vitamine B
Brânza trebuie consumată cu grijă. „Sănătoase sunt două feliuțe de caș dulce, brânză de vaci sau telemea mai puțin sărată. E bine să evitați brânzeturile grase pentru că au multe calorii”, mai recomandă nutriționistul.

Câte dulciuri sunt indicate într-o zi

Cantitatea maximă de dulciuri pe care o puteți consuma într-o zi nu trebuie să depășească 300 de calorii. Astfel, la desert, e suficientă o prăjitură, o plăcintă sau o clătită de dimensiune mică. „O clătită are făină, ouă, lapte, dar nu astea sunt de incriminat. Problema apare când adaugăm zahăr și umplutură”, avertizează medicul Eduard Adamescu. Cea mai sănătoasă e clătita umplută cu brânză de vaci.

„O porție de desert ar trebui să aibă 25 de grame, fiind acceptate două porții pe zi”, mai spune Adamescu. Puteți consuma cel mult un sfert de ciocolată o dată, echivalentul a patru zaruri de Monopoly. Dacă nu vă puteți abține de la pizza, încercați să o alegeți pe cea cu blat subțire, legume, puțină brânză. E bine să vă opriți după două felii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel