vineri, iunie 2, 2023

Potrivit medicilor, necesarul zilnic de vitamina D este de 200 UI. Deficiența de vitamina D crește riscul unor boli cronice. În România, experţii spun că este posibil ca 65% din populație să aibă un nivel inadecvat de vitamina D.

Termenul „vitamina D” se refera la mai multe forme diferite ale acestei vitamine, dintre care doua sunt importante pentru sanatatea organismului: vitamina D2, realizata de plante si vitamina D3, produsa in mod natural de organism in urma expunerii la lumina soarelui. Aceste forme de vitamina D pot fi gasite si in alimente.

Te-ar mai interesa: Ce simți când ți se înfundă arterele. Semne de ala...

Deficitul de vitamina D poate duce la o varietate de simptome, printre care oboseala, pierderea densitatii osoase, durerile musculare si deteriorarea sistemului imunitar.

Principalii factori de risc

Există o serie de factori de risc pentru deficitul acestei vitamine. Primul factor este expunerea inadecvată la soare, lipsa activitaților în aer liber, acoperirea extensivă a pielii cu îmbrăcăminte, poluarea sau expunerea prin geam.

Al doilea este nivelul ambiental scăzut de radiații ultraviolete, latitudinea nordică, anotimpul rece, fereastra de expunere redusă la mijlocul zilei.

Un alt factor de risc îl reprezintă absența suplimentelor cu vitamina D, absența alimentelor fortificate, intoleranța la lactoză sau statusul socio-economic.

Te-ar mai interesa: Analize de rutină care pot salva vieți. Medic: ”În...

Totodată, un factor de risc poate fi și utilizarea medicamentelor care afectează metabolismul vitaminei D (anti-convulsivante, rifampicina, glucocorticoizi, medicație anti-retrovirală).

Persoanele care suferă de alergii și de boala celiacă trebuie să acorde o atenție deosebită nivelului de vitamina D din organism fiindcă oamenii de știință au descoperit că poate fi o legătură între aceste elemente.

Te-ar mai interesa: Cancerul la gât poate fi provocat de un virus. Pet...

Factori de risc pot fi și biologici (piele închisă la culoare, sindroame malabsorbtive, insuficiența renală cronică, sarcina sau alăptarea, hrănirea exclusiv la sân sau vârsta înaintată).

Cercetări recente demonstrează că vitamina D este implicată nu numai în absorbția și utilizarea corectă a calciului, ci și în multe boli, cum sunt: astmul, boala canceroasă, depresia, bolile cardiovasculare sau obezitatea.

Te-ar mai interesa: 8 afecțiuni psihiatrice neobișnuite de care probab...

Potrivit unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă americani, deficitul din organism al acestei vitamine se poate complica prin apariţia diabetului de tip 2.

Specialiştii recomandă profilaxia deficitului de vitamina D prin: expunerea la soare, suplimentarea cu vitamina D la indicaţiile medicului şi un aport normal de calciu. De asemenea, trebuie să se consume lapte și produse lactate, sucuri naturale, cereale, pește gras (somon, sardine, macrou), ciuperci şi ouă.

Te-ar mai interesa: Alimente care scad tensiunea arterială. Ce ar treb...

Beneficii ale vitaminei D:

  • stimulează sistemul imunitar;
  • menține nivelurile normale ale calciului și fosforului în sânge, fiind esențială în procesul de remodelare osoasă;
  • este un aliat de nădejde împotriva depresiei;
  • are rol în reglarea ritmului cardiac;
  • este necesară pentru dezvoltarea și funcționarea cerebrală;
  • asigură o funcție neuromusculară normală;
  • contribuie la creșterea rezistenței oaselor și a dinților, prevenind fracturile și apariția osteoporozei;
  • contribuie la prevenirea cancerului de colon, a cancerului de sân, a cancerului de prostată sau a cancerului ovarian;
  • are rol important în fertilitate, fiind implicată în producerea hormonilor sexuali;
  • contribuie la buna funcționare a tiroidei, a paratiroidei și a hipofizei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private