Sari la conținut

Cum îți dai seama dacă durerea de cap este un simptom al unei tumori sau al unui anevrism

Neuralgia înseamnă durerea asociată cu afectarea nervilor
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
Neuralgia este o durere severă, tăioasă sau fulgerătoare care apare pe traiectul unui nerv sau a nervilor

Dureri de cap, cauze. Sub umbrela durerilor de cap se pot ascunde multe afecțiuni. Infecțiile dentare, otitele sau glaucomul sunt doar câteva dintre bolile care debutează cu dureri la nivelul scalpului, dar care, în lipsa unei examinări amănunțite, pot trece drept migrene.

”Înainte să se întrebe dacă au ceva la cap, pacienții ar trebui să treacă mai întâi pe la oftalmolog, la dentist etc. Glaucomul, spre exemplu, începe cu dureri de frunte din cauza tensiunii intraoculare, dar cedează imediat la administrarea de pilocarpină”, mai arată neurologul Constantin Popa.

Durerile de cap intense

Puțini știu însă că supradozajul cu analgezice, o greșeală pe care o face 5% din populația globului care suferă de dureri de cap, este de asemenea o sursă frecventă a puseurilor de durere.

Medicii neurologi atrag atenția că disconfortul prelungit trădează lucruri mai grave, ca anevrismul sau tumori cerebrale și care, înainte de a-și lăsa amprenta asupra sănătății, distrug puțin câte puțin calitatea vieții. Durerile intense îngreunează concentrarea la lcoul de muncă, persoanele afectate devin ușor iritabile chiar și cu cei apropiați și nu mai sunt atât de dispuși să facă dragoste cu partenerul de viață.

Semne de alarmă

Simptomele care trebuie să te trimită la o consultație cu medicul neurolog:
– Dacă ai mai mult de 3 episoade de cefalee pe săptămână;
– Cefalee care pare să se tot agraveze și nu se ameliorează cu niciun tratament;
– Dacă e nevoie să iei analgezice zilnic sau aproape zilnic pentru cefalee;
– Dacă iei mai mult de 2-3 doze de analgezic pe săptămână pentru cefalee;
– Dacă cefaleea apare după efort fizic, strănut, tuse, aplecarea capului;
– Dacă știi că ai cefalee, dar caracterul acesteia s-a schimbat (doare altfel, își schimbă localizarea, doare mai des, mai intens).

“Pentru o diagnosticare cât mai corectă este important să descrieți simptomele și caracteristicile cefaleei cât mai complet – durată, intensitate, factori agravanți etc. Evaluarea neurologică poate include și efectuare de CT sau RMN cerebral, dacă medicul consideră că este o problemă a sistemului nervos central. În plus, specialistul poate recomanda efectuarea de analize de sânge, examen oftalmologic sau chiar puncție lombară.”, adaugă dr. Ana Ghițoiu.

Situații de urgență

Simptome care necesită evaluare neurologică de urgență:
– Durere acută, severă, brusc instalată;
– Cefalee asociată cu semne neurologice: pareză, amețeală, lipsa bruscă a echilibrului, amorțeală și furnicături, tulburări de vorbire, confuzie, tulburări de vedere;
– Cefalee care te trezește din somn;
– Cefalee însoțită de febră, tulburări de respirație, ceafă rigidă sau erupție cutanată;
– Cefalee severă cu greață și vărsături;
– Cefalee care apare imediat post traumatism cranian sau accident;
– Cefalee nou apărută după vârsta de 55 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel