Sari la conținut

Cum îți poți îmbunătăți starea de sănătatea dacă nu bei alcool timp de o lună

Persoanele care renunţă la alcool timp de o lună au mai multe şanse de a reduce nivelul colesterolului, de a scăpa de kilogramele în plus, de a-şi îmbunătăţi calitatea somnului şi astfel îi oferă şi ficatului şansa de a se recupera după anumite excese.

Experţii în bolile hepatice au ignorat până de curând beneficiile abstinenţei în rândul consumatorilor moderaţi, concentrându-şi atenţia asupra problemelor celor care consumă alcool în mod frecvent.

Jurnalistul Andy Coghlan, de la publicaţia New Scientist, la iniţiativa căruia a fost realizată cercetarea, i-a convins pe nouă dintre colegii săi – care s-au descris ca fiind consumatori de alcool „normali” – să renunţe la a mai bea, în timp ce alţi patru colegi au fost de acord să continue să bea în mod controlat.

În medie, voluntarii care nu au consumat alcool aproximativ cinci săptămâni au slăbit circa un kilogram şi jumătate, iar nivelul colesterolului s-a redus cu 5 procente. De asemenea, nivelul glucozei din sânge a scăzut cu aproape o pătrime, indicând astfel o condiţie fizică mai bună.

Tututor participanţilor li s-au făcut teste de sânge la începutul şi la finalul perioadei în care au participat la acest studiu. Medicii de la Royal Free Hospital din Londra au constatat, în urma testelor hepatice care măsoară nivelul de grăsimi, că acesta a scăzut cu 15 procente, ceea ce înseamnă că ficatul şi-a ameliorat activitatea. În plus, voluntarii au dormit mai bine şi au fost mai activi la locul de muncă.

Ceea ce nu se cunoaşte încă este cât de repede „treaba bună poate fi anulată”, a spus profesorul Rajiv Jalan, de la University College London, care a contribuit la realizarea studiului. Însă acesta a precizat că o perioadă de abstinenţă i-ar permite ficatului să „lupte mai bine cu viitoarele afecţiuni”.

De asemenea, jurnalistul Andy Coghlan a spus: „Bineînţeles că este un mesaj greşit – că, dacă îi dai ficatului tău o lună de pauză, înseamnă că poţi exagera tot restul anului”.

 

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel