Sari la conținut

Cum îți prepari cafea cu enzime pentru slăbit. Enzimele descompun grăsimea din țesuturi și împiedică depozitarea ei

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cafeaua cu enzime este o cafea obișnuită cu ingrediente adăugate, cum ar fi enzimele digestive și ceaiul verde. Se spune că acest tip de cafea îmbunătățește starea de sănătate și ajută la slăbit. Cu toate acestea, nicio cercetare nu dovedește acest lucru.

Enzimele sunt proteine care accelerează reacțiile chimice din organism. Ele apar în mod natural în multe alimente, inclusiv în cafea. În timpul digestiei, organismul își produce, de asemenea, propriile enzime pentru a descompune nutrienții, cum ar fi grăsimile.

Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că un consum suplimentar de enzime va descompune grăsimea din interiorul țesuturilor corpului sau va împiedica organismul să absoarbă grăsimi în timpul digestiei.

Ce este cafeaua cu enzime?

Cafeaua cu enzime este un produs care a devenit popular în principal datorită rețelelor sociale. Este o cafea obișnuită cu ingrediente adăugate, cum ar fi:

Deoarece nu există o definiție stabilită a ceea ce reprezintă cafeaua cu enzime, produsele cu această etichetă pot varia semnificativ în ceea ce privește ingredientele și calitatea lor.

În mod similar, cafeaua cu enzime variază și în ceea ce privește conținutul de cofeină. Majoritatea cafelei conține cofeină, dar produsele cu adaos de yerba mate sau guarana vor conține chiar mai mult decât de obicei.

Unii oameni își fac acasă propria versiune de cafea cu enzime folosind suc de lămâie.

Cafeaua cu enzime ajută la pierderea în greutate?

Este puțin probabil ca enzimele din cafeaua cu enzime să aibă un impact asupra pierderii în greutate. Acest lucru se datorează faptului că afirmațiile producătorilor despre cafeaua cu enzime nu sunt științifice și nu au dovezi care să le susțină.

De exemplu, unii susținători ai cafelei cu enzime susțin că aceste produse conțin enzime „de ardere a grăsimilor”. Cu toate acestea, acest lucru nu este ceea ce fac enzimele digestive.

Când o persoană mănâncă, corpul eliberează enzime pentru a descompune alimentele în molecule mai mici, ajutând organismul să le absoarbă. Aceasta include grăsimea. Consumul de enzime suplimentare nu împiedică absorbția grăsimilor.

O altă problemă cu afirmațiile referitoare la cafeaua cu enzime este că enzimele digestive funcționează cel mai bine la temperatura corpului. Temperaturile ridicate, cum ar fi cea a apei clocotite, le pot opri să funcționeze.

Ceea ce face cafeaua cu enzime este să furnizeze o sursă de cofeină, ceea ce poate explica de ce unii oameni spun că simt beneficiile consumului acesteia.

Cofeina ajută la pierderea în greutate?

Da – într-o mică măsură, cofeina din orice tip de cafea poate ajuta la pierderea în greutate.

Cofeina este un stimulent care accelerează procesele corporale, cum ar fi metabolismul. De asemenea, îi face pe oameni să se simtă mai atenți și mai vigilenți.

O revizuire și o analiză din 2019 a studiilor controlate, a constatat că un consum de cofeină sub formă de cafea se corelează cu reducerea greutății, indicelui de masă corporală (IMC) și procentul de grăsime corporală. Pe măsură ce consumul de cofeină a crescut, la fel a crescut și scăderea în greutate, IMC și grăsimea corporală.

Un studiu controlat randomizat dublu-orb din 2022 a comparat persoanele care au băut cafea cu cofeină cu cei care au băut cafea decofeinizată. Ambele băuturi din cafea au conținut suplimentar cacao și substanțe numite fructo-oligozaharide.

Ambele grupuri au avut reduceri ale grăsimii corporale, circumferinței brațului și circumferinței taliei. Cu toate acestea, această reducere a fost puțin mai mare la persoanele care au băut cafea cu cofeină.

Deși niciun studiu nu a testat în mod direct dacă cafeaua cu enzime are un efect similar datorită conținutului său de cofeină, este posibil.

Afectează enzimele greutatea corporală?

Unii oameni susțin că administrarea de enzime poate modifica greutatea corporală. Nu există nicio cercetare care să demonstreze acest lucru.

Unii susțin, de asemenea, că enzimele digestive influențează pozitiv digestia și microbiomul intestinal, influențând pierderea în greutate. Microbiomul este o colecție de microbi care trăiesc în intestine. El are un impact asupra unei game largi de funcții ale corpului.

O revizuire din 2018 a găsit dovezi că modificările microbiomului intestinal se pot corela cu un risc mai mare de obezitate.

Cu toate acestea, este important de reținut că acest lucru nu dovedește că administrarea de enzime suplimentare are un impact benefic de lungă durată asupra microbiomului intestinal într-un mod care influențează greutatea.

Deși este adevărat că unii oameni iau enzime pentru a atenua simptome precum balonarea după masă, nu există cercetări care să demonstreze o legătură între enzime, flora intestinală și greutatea corporală.

Efectele secundare ale cafelei cu enzime

Deoarece oamenii de știință nu au testat cafeaua cu enzime, majoritatea informațiilor despre potențialele efecte secundare provin de la oamenii care au încercat-o. Acestea variază în funcție de persoană, de cât bea și de produsul specific pe care îl folosește.

Unele dintre efectele secundare raportate de oameni includ:

  • stomac deranjat
  • anxietate sau agitație
  • insomnie
  • dureri de cap

Acestea se pot datora conținutului de cofeină din cafeaua cu enzime. Alte simptome ale consumului de cofeină includ:

  • un ritm cardiac rapid
  • creștere a tensiunii arteriale
  • înroșirea feței
  • tremor
  • urinare crescută
  • diaree

Cafeaua cu enzime are riscuri?

Pe lângă efectele cofeinei, care sunt ușoare pentru majoritatea oamenilor, cafeaua cu enzime poate prezenta și alte riscuri. Ar putea conține mult mai multă cofeină decât consumă de obicei o persoană. Poate conține și alte ingrediente care au propriile lor riscuri, cum ar fi vitaminele sau ierburile.

Este posibil ca oamenii să experimenteze:

  • reactii alergice
  • interacțiuni medicamentoase, dacă iau medicamente
  • supradoză de cofeină

În cazuri severe, o supradoză de cofeină poate provoca:

  • aritmii cardiace
  • halucinații
  • convulsii

Cel mai bine este întotdeauna să discutați cu un medic înainte de a utiliza orice supliment sau medicament, inclusiv produsele care conțin cantități mari de cofeină.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel