Bolile cardiovasculare şi complicaţiile lor continuă să reprezinte principala problemă de sănătate a românilor. Pentru a nu ajunge să suferiţi din cauza lor, dar şi pentru a le combate în cazul în care le aveţi deja, medicii vă îndeamnă să adoptaţi un stil alimentar bazat pe legume, fructe şi peşte. Mişcarea, care poate să însemne doar urcatul unor scări sau grădinăritul, ar trebui să completeze eforturile.
Pătrunjelul elimină colesterolul, ceapa întreţine vasele
Legumele sunt bogate în fibre, sărace în grăsimi şi vă ajută să scădeţi nivelul presiunii arteriale, evitând astfel bolile cardiovasculare, dar şi cancerul.
„Legumele cu amidon (cartofi, ma zăre, fasole boabe, soia) au valoare calorică mare şi trebuie consumate moderat. Legumele fără amidon (salată, varză, ardei gras, dovlecel, roşii) pot feri organismul de colesterol şi boli cardiovasculare”, explică Mihaela Bilic, medic nutriţionist.
Pătrunjelul consumat în salate elimină cu succes colesterolul din organism, iar ceapa şi usturoiul au efect benefic asupra sistemului cardiovascular şi întreţin vasele de sânge.
Şi fructele au rol benefic asupra organismului în lupta cu bolile cardiovasculare. „Zaharul din fructe e amestecat cu vitamine şi minerale, ceea ce face ca trecerea lui în sânge să se facă în timp mai îndelungat şi să nu provoace hipertensiune arterială”, mai spune medicul Mihaela Bilic.
De exemplu, nucile scad nivelul colesterolului din sânge datorită grăsimilor nesaturate şi a acidului linoleic (omega 6), care asigură buna fluiditate a sângelui, elasticitatea pereţilor vasculari şi menţinerea tensiunii arteriale. Atenţie însă, nucile au zahăr şi grăsimi şi nu trebuie consumate în exces.
„Atenţie însă că fructele sunt puţin acide şi consumate în exces (în special merele şi citricele) sunt greu de suportat de mucoasa digestivă”, avertizează nutriţionistul Mihaela Ionescu.
Cereale integrale, ton, somon, păstrăv, sardine
„Germenii de grâu cresc absorbţia vitaminei E şi previn trombozele”, mai spune nutriţionistul Mihaela Bilic.
„Şi fructele de mare au efecte benefice în scăderea nivelului de colesterol”, spune medicul nutriţionist Mihaela Ionescu.
COMPLEMENTAR
Faceţi mişcare şi relaxaţi-vă
„Când faceţi efort fizic evitaţi alimentele bogate în glucide pentru a fi «topite» toate grăsimile din organism”, recomandă nutriţionistul Mihaela Bilic.
„Profitaţi din plin de primăvară, ieşiţi în aer liber şi faceţi mişcare pentru a arde colesterolul. În acest fel puteţi manevra cu mai multă uşurinţă şi stresul”, recomandă medicul Mihaela Ionescu.
Provocările vor fi la ordinea zilei pentru cele mai multe dintre zodii, în contextul în…
Supa, peștele, roșiile sau laptele de cocos din conserve vă pot salva atunci când vă…
Îndrăgitul actor Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce a susținut un spectacol…
Senatul a adoptat proiectul pentru aprobarea OUG 34/2024 care prevede scutirea de la plata contribuţiilor…
Un bărbat, şofer pe ambulanţă, a suferit un atac cerebral în timp ce se îndrepta…
Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Gabriel Lazany, a prezentat luni o aplicaţie pentru…