vineri, iunie 2, 2023

Sărbătorile de Paște sunt printre cele mai așteptate evenimente din an. Acestea aduc liniște, lumină și relaxare alături de cei dragi. Cu siguranță, acest lucru implică și o masă copioasă.

Totuși, pentru a ne bucura din plin de aceste sărbători este indicat să știm cum să gestionăm cantitatea de alimente și poftele. Cu atât mai mult, modul de pregătire este esențial pentru a evita toxiinfecțiile alimentare.

Te-ar mai interesa: ”De ce mă înțeapă inima?” Stresul, atacul de panic...

Anumite sfaturi te vor ajuta să eviși problemele digestive și riscul de a dezvolta anumite boli.

Reguli pentru masa pe Paște

Conf. Dr. Maria Nițescu, nutriționist, dezvăluie pe o rețea de socializare câteva sfaturi pe care le putem aplica la masa de Paște. Astfel, ne putem bucura de masă și evităm urmările neplăcute.

„De Sărbători să ne bucurăm de cei dragi, de soare și de timpul liber! Să nu lăsăm poftele culinare să pună stăpânire pe noi!

• Să privim fiecare masă ca pe o FARFURIE! Jumătate din această farfurie să fie ocupată de vegetale (cât mai diverse, exceptând cartoful), un sfert de farfurie să fie ocupat de derivate cerealiere (pâine, orez, paste, mămăliguță etc, de preferat integrale) și celălalt sfert să fie ocupat de o sursă de proteine: proteine animale (ou fiert sau carne albă, cât mai slabă sau pește gras/slab sau brânzeturi cu un conținut redus de grăsime) sau proteine vegetale (linte, fasole boabe, năut, ciuperci, soia etc). Pentru salate, consumate alături de feluri de mâncare cu sau fără carne, un sos din ulei de măsline extravirgin și zeamă de lămâie, reprezintă o alegere corectă. Foarte importantă pentru reușita acestor mese este și modalitatea de prelucrare culinară (de evitat prăjelile și grătarul pe cărbuni).

Te-ar mai interesa: Igiena menstruală, un lux pentru multe femei din R...

• Să respectăm un orar al meselor, trei mese principale în care felurile de mâncare să fie variate și 1-2 gustări în care să consumăm fructe și cât mai puține dulciuri și produse de patiserie. În acest fel avem ocazia să ne bucurăm și de produsele tradiționale (ouă roșii, drob, friptură de miel, pasca, plăcinte, cozonaci etc) și de legume și fructe, așa încât să avem o digestie bună și să reușim să consumăm și ce este bun pentru sănătatea noastră, dar și ce am așteptat atâta timp.

Te-ar mai interesa: Prof. dr. Leon Dănăilă: “Adevărata maladie Alzheim...

• Să fim atenți la cât de mare este farfuria! Este important să păstrăm un echilibru între aport și cheltuiala de energie a organismului. Dacă vrem să ne bucurăm de preparatele tradiționale, care nu sunt doar numeroase, ci și foarte dense energetic, ar fi bine să le consumăm în cantități mici, la mese diferite și să desfășurăm diferite activități recreative ce implică mișcare.

Te-ar mai interesa: Eliminarea acidului uric. Alimente și băuturi reco...

• Referitor la consumul de băuturi răcoritoare, să nu uităm că apa, în special plată, este cea mai potrivită alegere, iar pentru cei care doresc să consume băuturi alcoolice, moderația este cuvântul potrivit.

• Să nu uităm de siguranța alimentelor, acest lucru însemnând în primul rând achiziționarea materiilor prime (carne de miel, ouă etc, inclusiv vopsea de ouă) din unități autorizate, supuse controlului sanitar-veterinar, iar apoi, respectarea tuturor regulilor de igienă privind condițiile de depozitare, manipulare, prelucrare, servire, igienă individuală etc.

Te-ar mai interesa: Oboseala persistentă poate fi un semn al bolilor d...

– Nu se recomandă consumul alimentelor de origine animală decât după prelucrarea termică (atenție la preparatele culinare cu maioneză sau creme din ou crud).

– Trebuie să acordăm atenție temperaturii la care depozităm aceste alimente și caracteristicilor organoleptice (aspect, culoare, gust, miros, consistență).

– Legumele și fructele ce se consumă în stare crudă, vor fi atent selecționate și bine spălate înainte de consum, mai ales dacă provin din agricultura ecologică (riscul de îmbolnăvire prin toxiinfecții alimentare este mare din cauza posibilei contaminări microbiene de la gunoiul de grajd).

Moderația în cazul preparatelor bogate în grăsimi și zahăr și a băuturilor alcoolice și răcoritoare îndulcite, varietatea legumelor și fructelor consumate, alegerea sortimentelor de derivate cerealiere integrale, carne slabă albă/pește și lactate semidegresate reprezintă imaginea de ansamblu a meselor din aceste zile.”, scrie Conf. Dr. Maria Nițescu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private