Sari la conținut

Cum ne afectează alcoolul sănătatea dentară. Consecințele consumului regulat sunt alarmante

Ciocnirea unui pahar de alcool insoteste sarbatorirea unor evenimente importante din viata noastra impreuna cu familia sau iesirile in oras cu prietenii.

Obiceiul frantuzesc de a consuma un pahar de vin rosu la masa, deoarece este benefic pentru sistemul cardio-vascular, este urmat de o parte dintre noi, in timp ce altii considera berea un aliment care, prin continutul mai redus de alcool, este potrivit pentru fi consumat la un film sau la un meci, pe canapea. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont, explica ce efecte au, insa, aceste obiceiuri asupra sanatatii noastre orale.

Efectele negative ale dulciurilor si bauturilor carbogazoase asupra dintilor nu mai reprezinta, probabil, un secret pentru nimeni, insa mai putin cunoscut este faptul ca si consumul de alcool poate avea efecte negative.

Din fericire, in cantitati mici, consumat ocazional, alcoolul nu are consecinte extrem de daunatoare asupra organismului, insa consumul regulat poate cauza probleme serioase de sanatate orala. Iata cum:

Reducerea fluxului de saliva

Alcoolul are un efect deshidratant asupra intregului organism. “Saliva are un rol protector pentru dinti si gingii prin faptul ca spala si astfel indeparteaza bacteriile si resturile de mancare, lubrefiaza gingiile reducand riscul de traumatizare (zgariere), dilueaza acizii din alcool sau rezultati din descompunerea alimentelor. Scaderea secretiei salivare priveaza dintii si gingiile de aceste efecte benefice”, explica doamna doctor Mihaela Dan.

Favorizeaza aparitia cariilor

Alcoolul contine acizi si zaharuri. Bacteriile din gura descompun aceste zaharuri crescand atacul acizilor asupra smaltului si facandu-l, astfel, mai vulnerabil la carie. In plus, dupa o petrecere care dureaza pana dimineata, de multe ori ajungem atat de obositi acasa, incat uitam sa ne spalam pe dinti.

Coloreaza dintii

Vinul, mai ales cel rosu, pateaza dintii prin substantele colorante pe care le contine si prin microcavitatile produse de acizii din alcool, care favorizeaza depunerea acestor coloranti naturali.

“Riscul de colorare a dintilor creste chiar si mai mult atunci cand bauturile alcoolice, care contin acizi, sunt amestecate cu bauturi carbogazoase, bogate in zaharuri”, atentioneaza specialistul ortodont.

Irita gingia si mucoasa orala

Alcoolul concentrat are un efect iritant asupra tesuturilor moi, delicate din gura. Adaugat peste leziuni deja existente, in ciuda convingerii ca poate actiona ca dezinfectant, acesta nu este de niciun ajutor, ci dimpotriva, va avea un efect coroziv, crescand riscul de aparitie a bolii gingivale.

Favorizeaza aparitia cancerului

Expunerea indelungata a mucoasei orale la alcool, in combinatie cu fumatul excesiv, poate predispune la aparitia cancerului oral, de gat si de esofag. Controalele medicale regulate sunt recomandate pentru a descoperi din timp afectiunile cu potential de risc.

“Din fericire, putem combate efectele alcoolului asupra sanatatii orale prin consumul moderat. Cea mai eficienta metoda pentru mentinerea unei bune igiene orale este spalarea pe dinti cel putin de doua ori pe zi si controlul stomatologic la fiecare sase luni. Trebuie sa ne asiguram ca periem dintii dupa ce am baut alcool si bauturi acide, in general, asteptand cel putin 30 de minute pentru a le peria, deoarece acidul din aceste bauturi inmoaie smaltul la contact”, atentioneaza doamna doctor Mihaela Dan, ortodont.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel