Sari la conținut

Cum ne ajută alimentația să echilibrăm emoțiile negative? Explicația unui nutriționist

alimente
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
De câte ori este bine să mesteci alimentele

Atunci când emoțiile devin apăsătoare sau avem nevoie de o pauză de la ritmul haotic în care ne găsim câteodată prinși, cele mai multe persoane apelează la alimente pentru confort și o stare de bine. Alimentația ne ajută să echilibrăm emoțiile negative prin metodele de „gestionare” a situațiilor pe care creierul nostru le instalează automat, făcându-ne să ne întoarcem la momentele în care ne simțeam în siguranță.

Mihaela Bilic, renumit nutriționist și expert în boli metabolice, ne explică de ce creierul nostru alege această metodă  cu ajutorul căreia reușim să echilibrăm emoțiile negative. Alimentele sunt folosite de multe persoane pentru confort deoarece acestea conțin anumite substanțe și texturi care ne fac să ne simțim bine. De asemenea, creierul asociază această senzație cu siguranța și grija pe care o simțeam atunci când eram mici.

„Mâncare și emoții
Cum ne poate ajuta mâncarea să ne simțim bine independent de vremea de afară…sau, mai degrabă, în ciuda vremii de afară?! Ce condiții trebuie să îndeplinească un “confort food”?

Trebuie să fie un produs care să ne ducă cu gândul la copilărie și, nu în ultimul rând, să fie cremos Consistența cremoasă face bine la creier independent de conținutul de calorii și de nutrienți- cu cât mai bogat în zahăr sau în grăsime, cu atât mai bine. Cât despre legătura cu trecutul, mâncarea ne poate reconecta cu acele perioade din viața noastră în care ne era cald și bine, când eram hrăniți, iubiți, îngrijiți.

Fiecare trebuie să-și definească propriul “confort food”, pentru mine piureul de cartofi cu unt și lapte face minuni. Iar dacă pun lângă el o salată de ardei copți, efectul e garantat! Și când zic “ardei copți” mă refer la ardeiul Kapia dulce și cărnos pus la congelator, ca pe vremuri. Stimuli pentru simțuri: cald cu rece, dulce cu sărat și acrișor, ferm cu onctuos și peste toate o aromă de fum cu miros de vară- o plăcere nevinovată”, afirmă Mihaela Bilic, pe contul de Instagram.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel