Sari la conținut

Cum ne ferim de țânțari, purici și căpușe. Sfaturi de prevenție și calmare a mușcăturilor de insecte

Cum ne ferim de țânțari, purici și căpușe. Sfaturi de prevenție și calmare a mușcăturilor de insecte.

Oricât am încerca să ne ferim de purici, țânțari și căpușe, nu reușim întotdeauna să scăpăm de înțepăturile acestora. Mușcăturile de insecte aparent inofensive pot răspândi boli periculoase precum virusul Zika, dengue, boala Lyme și malaria.

Cum ne ferim de țânțari, purici și căpușe

 

Cu toate acestea, există câteva sfaturi eficiente pentru calmarea înțepăturilor de insecte, care vă pot fi de mare folos în anumite momente. Este logic să luați măsuri pentru a reduce riscul de mușcături de insecte, mai ales dacă vizitați zone cu boli cunoscute transmise de insecte.

Experții de la Asociația Academiei Americane de Dermatologie (AAD) recomandă următoarele sfaturi pentru a ajuta la prevenirea mușcăturilor de insecte:

Sfaturi de prevenție: 1. Folosiți repelent pentru insecte

Pentru a vă proteja împotriva țânțarilor, căpușelor și altor insecte, utilizați repelent pentru insecte care conține 20 până la 30% DEET pe pielea și îmbrăcămintea expuse. Urmați întotdeauna instrucțiunile de pe repelent și reaplicați conform instrucțiunilor, avertizează medicii.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), atunci când sunt utilizate conform instrucțiunilor, repelentele de insecte înregistrate de Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) se dovedesc sigure și eficiente, chiar și pentru femeile însărcinate și care alăptează.

Nu utilizați repelent sub îmbrăcăminte sau pe pielea care este rănită sau iritată. Dacă purtați și protecție solară, aplicați mai întâi crema de protecție solară, lăsați-o să se usuce și apoi aplicați repelentul pentru insecte. Folosiți cremă de protecție solară cu generozitate și des, în timp ce repelentul împotriva insectelor trebuie aplicat cu moderație.

2. Purtați îmbrăcăminte adecvată

Ați optat pentru un sejur într-o stațiune în poala naturii? Sau o fermă care îmbrățișează frumusețea naturii? Ecosistemul excelent și înfloritor de acolo poate fi, de asemenea, plin de insecte și alte creaturi.

Dacă știți că vei ieși noaptea sau vei face drumeții într-o zonă dens împădurită, purtați cămăși cu mâneci lungi, pantaloni, șosete și pantofi închisi în loc de sandale. Lăsați cât mai puțin pielea expusă.

Pentru protecție suplimentară, trage-ți șosetele peste pantaloni și bagă-ți cămașa în pantaloni. Tratați anterior straturile exterioare ale îmbrăcămintei cu repelent împotriva insectelor care conține ingredientul activ Permetrin. Nu îmbrăcați acele haine imediat. Lăsați hainele să se usuce timp de cel puțin două ore înainte de a le purta. Faceți toate acestea sub îndrumarea dermatologului dumneavoastră.

Sfaturi de prevenție: 3. Folosiți plase de pat care țin insectele departe

Poate ați văzut în filmele de epocă cum plasele de pat erau norma în secolul al XX-lea. Au fost și sunt o bună protecție împotriva insectelor– mai ales dacă intenționați să savurați odihna în aer liber.

Plasele protejează împotriva țânțarilor. Verificați plasele care sunt pre-tratate cu un insecticid piretroid. Dacă nu ajung la podea, bagăți-le sub saltea pentru o protecție maximă. Bumbac, nailon, plastic și mătase – plasele de pat sunt disponibile într-o varietate de țesături.

  • Dacă, în ciuda tuturor îngrijirii, sunteți mușcat de un insectă, aplicați un pachet de gheață pe mușcătură, astfel încât umflarea să dispară.
  • Nu ignorați dacă aveți simptome grave după o mușcătură de insectă, cum ar fi o erupție cutanată, febră sau dureri corporale.
  • Luați legătura imediat cu medicul dumneavoastră sau cu un dermatolog certificat de consiliu.
  • Nu uita să-i spui medicului despre mușcătura ta recentă, astfel încât să te poată examina pentru o boală transmisă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel