Sari la conținut

Cum ne poate afecta Covid? Medic neurolog: Tulburări cognitive, probleme de memorie, AVC. Risc mai mare la reinfectare

Accident vascular cerebral
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Cum ne poate afecta Covid? Medic neurolog: Tulburări cognitive, probleme de memorie, AVC. Risc mai mare la reinfectare.

Dr. Ioana Mîndruță, medic primar neurolog, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” din București, a prezentat pentru rohealthreview.ro, citat de Ro Vaccinare, cele mai cunoscute afectări neurologice ale unora dintre persoanele care au trecut prin Covid.

Acestea pot fi de la o simplă durere de capde cap, la AVC şi până la paralizie.

Dr. Ioana Mîndruță, premiată la Congresul European de Epileptologie - Politici de Sanatate

Cum ne poate afecta Covid? Medic neurolog: Tulburări cognitive, probleme de memorie, AVC

„Pe măsură ce timpul trece, simptomatologia devine din ce în ce mai diversă. Învăţăm o dată cu boala şi cu bolnavii, aşa încât în ultimele luni am văzut mai mulţi pacienţi care au simptomatologie psihiatrică foarte severă şi severă în relaţia cu faza prelungită post-COVID.

De asemenea, tulburări cognitive, probleme de memorie de lungă durată, posibil în relaţie şi cu o infecţie mai gravă iniţială, în care, uneori este foarte greu să distingi efectele suferinţei cerebrale legate de hipoxie, de oxigenul scăzut, de efectele care apar în relaţie cu persistenţa simptomatologiei de tip long-COVID.

În spital, vedem în special pacienţi în faza acută. De obicei, ne întâlnim cu accidente vasculare în contextul infecţiei COVID, aceasta este o altă latură a infecţiei, în special în faza acută a bolii. Acestea se întâlnesc chiar şi la pacienţi tineri care nu aveau factori de risc importanţi pentru boala vasculară.

Ce e foarte interesant este că nu sunt (n.r. simptomele neurologice) neapărat legate de severitatea evenimentului acut. Se trece bine prin faza iniţială, după care dau ceva minor, câteva zile, ce nu necesită spitalizare, iar ulterior dezvoltă o simptomatologie legată de sistemul nervos care este foarte greu de distins, sunt multe simptome, sunt foarte dificil de spus când se vor remite.

Uneori pot dura luni întregi, uneori pot schimba starea de sănătate a persoanei respective, fără niciun fel de revenire la situaţia anterioară”, a declarat Ioana Mîndruță, potrivit sursei citate.

Există un risc mai mare la reinfectare

Dr. Mândruță atrage atenția că există un risc mai mare la reinfectarea Covid, când apar „ efecte mai grave, efecte în sistemul nervos central care rămân persistente, cum sunt cele legate de gust şi miros sau de cefalee persistentă sau stare de oboseală cronică ce este foarte frecventă şi foarte greu de combătut”.

„Reinfecţia nu înseamnă că este la fel de uşoară. Uneori, mulţi spun că ‘am avut deja o infecţie cu SARS-CoV-2, nu a fost mare lucru’ şi tind să nu mai fie la fel de atenţi pentru că au trecut o dată prin boală şi cred că fie imunitatea este pe viaţă, fie că chiar dacă o iau din nou, nu este o boală grea. Şi asta nu se întâmplă întotdeauna.

Uneori, la următoarea reinfectare apar efecte mai grave, efecte în sistemul nervos central care rămân persistente, cum sunt cele legate de gust şi miros sau de cefalee persistentă sau stare de oboseală cronică ce este foarte frecventă şi foarte greu de combătut.

La fel, evenimentele legate de răspunsul imun al organismului pot fi neaşteptate la următoarea infecţie şi putem avea evenimente de tip vascular deşi prima dată ele nu au fost prezente. Riscul de afecţiuni neurologice poate fi mai mare în cazul persoanelor reinfectate. Nu este o regulă, dar nu înseamnă ca următoarea infecţie să decurgă la fel de uşor”, a conchid dr. Mîndruță.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel