Sari la conținut

Apocalipsa antibioticelor! Peste 1,2 milioane de oameni au murit din cauza infecțiilor rezistente la medicamente în 2019. Avertismentul experților în sănătate

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Apocalipsa antibioticelor! Peste 1,2 milioane de oameni au murit din cauza infecțiilor rezistente la medicamente în 2019. Avertismentul experților în sănătate.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat anul trecut că niciunul dintre cele 43 de antibiotice aflate în dezvoltare sau recent aprobate nu este suficient pentru a combate rezistența la antimicrobiene.

Apocalipsa antibioticelor! Peste 1,2 milioane de oameni au murit din cauza infecțiilor rezistente la medicamente în 2019

Acest anunț vine pe fondul avertismentelor despre o apocalipsă a antibioticelor. Peste 1,2 milioane de oameni au murit din cauza infecțiilor rezistente la medicamente în 2019, potrivit unui studiu.

Raportul Global Research on Antimicrobian Resistance, publicat de The Lancet, vine după avertismente repetate din partea experților în sănătate cu privire la creșterea bacteriilor rezistente la medicamente.

Acesta a dat vina pe rezistența antimicrobiană pentru aproximativ 1,27 milioane de decese în 2019, adăugând că alte 4,95 milioane de decese au fost asociate indirect. Majoritatea deceselor au fost cauzate de infecții ale căilor respiratorii inferioare rezistente la antibiotice, cum ar fi pneumonie, infecții ale fluxului sanguin și infecții intra-abdominale.

Avertismentul experților în sănătate

Studiul a analizat date din 204 de țări și teritorii și a constatat că impactul este cel mai sever în Africa Subsahariană și Asia de Sud. Aproximativ unul din cinci decese aparțin copiilor sub cinci ani.

Înainte de pandemie, îngrijorați de creșterea nivelului rezistenței antimicrobiene, oficialii britanici din domeniul sănătății au ridicat spectrul unei „apocalipse antibiotice” care se va apropia, cu îngrijorarea că procedurile de rutină, cum ar fi operațiile cezariane, ar putea deveni prea riscante pentru a fi efectuate din cauza riscului de infecție.

„Aceste noi date dezvăluie adevărata amploare a rezistenței antimicrobiene la nivel mondial. Estimările anterioare au prezis 10 milioane de decese anuale din cauza rezistenței la antimicrobiene până în 2050, dar acum știm cu certitudine că suntem deja mult mai aproape de această cifră decât am crezut”, a declarat Chris Murray, coautor al celui mai recent studiu și profesor la Universitatea din Washington, potrivit news.sky.com.

Foarte puține antibiotice noi

Unul dintre principalele motive ale problemei este folosirea greșită și utilizarea excesivă a antibioticelor, care încurajează microorganismele să evolueze și să devină rezistente la antibiotice. Există, de asemenea, foarte puține antibiotice noi în curs de dezvoltare.

Un studiu pentru Institutul Național de Sănătate din SUA, de anul trecut, a arătat dificultatea de a descoperi noi molecule de antibiotice și bariere de reglementare.

De asemenea, a mai arătat că dezvoltarea de noi antibiotice nu este foarte profitabilă – infecțiile apar adesea într-o perioadă scurtă de timp și, după ce antibioticul are succes, nu mai este necesar.

Acest lucru este în contrast cu bolile cronice care pot genera venituri pe parcursul vieții pacientului.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat anul trecut că niciunul dintre cele 43 de antibiotice aflate în dezvoltare sau recent aprobate nu este suficient pentru a combate rezistența la antimicrobiene.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel