Sari la conținut

Cum ne protejăm de schimbările bruște de temperatură? Tudor Ciuhodaru: Categoriile cele mai vulnerabile

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Schimbările burște de temperatură pot afecta organismul în mod semnificativ, anunță specialiștii. Astăzi, au fost înregistrate temperaturi foarte scăzute pentru această perioadă a anului.

Tudor Ciuhodaru, medic UPU, a dezvăluit că aceste schimbări bruște de temperatură reprezintă un stres adaptiv major pentru organism.

De asemenea, suntem încă în sezonul virozelor, ceea ce lasă organismul și mai vulnerabil. Virozele și răcelile comune nu s-au transmis în perioada pandemiei, iar odată cu renunțarea restricțiilor, răcelile și gripa încep, din nou, să se răspândească.

Cum ne protejăm de schimbările bruște de temperatură?

Tudor Ciuhodaru, medic UPU la Spitalul de Neurochirurgie Iași, spune că schimbările bruște de temperatură îi afectează mai ales pe copii, pe vârstnici și pe cei cu patologie cardio-vasculară sau neurologică. Într-o intervenție la Antena 3, acesta a precizat care sunt cele ”trei lucruri simple” pe care trebuie să le facem pentru a nu ne îmbolnăvi.

„Evitați stresul termic, adică îmbrăcați-vă conform temperaturilor de afară, nu conform datei din calendar. Încercați să respectați un stil de viață sănătos, evitați excitantele, cafeaua, încercați să nu fumați. Evitați automedicația. Antibioticele pot fi ineficiente, pot selecta o formă microbiană existentă și pot duce la complicații”, a dezvăluit medicul Tudor Ciuhodaru, potrivit Antena 3.

Numărul virozelor, în creștere

În România a început să crească numărul cazurilor de viroze de la ridicarea stării de alertă, când masca de protecţie a încetat să mai fie obligatorie – spun medicii. Ultima raportare a Institutului Naţional de Sănătate Publică arată că au fost înregistrate, într-o singură săptămână, aproape 48 de mii de cazuri de infecţii respiratorii acute, pe lângă îmbolnăvirile cu virusul SARS-CoV- 2, comunică RRA.

Cei mai expuși riscului de îmbolnăvire sunt copiii, persoanele în vârstă și cei cu boli cronice. Președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, doctorul Raluca Zoițanu, a declarat că în ultima perioadă numărul pacienților care se prezintă cu viroze la cabinetele medicilor este în creștere.

„Față de ultimii doi ani, în care, da, vedeam foarte mult COVID, dar mai puține pneumonii, mai puține altfel de viroze, gripă apropo deloc, acum vedem toate aceaste boli din nou, nu aș spune că mai grave decât înainte, dar, sigur, după ce doi ani de zile ai avut aproape zero cazuri, acum vedem o creștere de două, trei, patru ori”, a explicat Raluca Zoițanu.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel