Sari la conținut

Schimbările bruște de temperatură, un real pericol pentru imunitatea organismului. Dr. Florin Roșu: Pentru persoanele meteosensibile, chiar și trezirea dimineața este o povară

Schimbările bruște de temperatură, un real pericol pentru imunitatea organismului. Dr. Florin Roșu: Pentru persoanele meteosensibile, chiar și trezirea dimineața este o povară.

Specialiștii atrag atenția că fluctuațiile de temperatură din această perioadă reprezintă un real pericol pentru imunitatea organismului și pot duce la numeroase probleme de sănătate.

Trecerile bruște de la temperaturi ridicate la frig, ploi și vreme mohorâtă perturbă funcționarea organismului și afectează mai ales copiii, persoanele anemice, bătrânii și bolnavii cronici.

Schimbările bruște de temperatură, un real pericol pentru imunitatea organismului

Medicul Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, a atras atenția că schimbările bruște de temperatură pot afecta persoanele cu boli cardiovasculare, iar persoanele cu hipertensiune arterială sunt expuse riscului de un atac de cord, neputându-și controla tensiunea arterială.

„Organismul are nevoie de timp pentru a se adapta la aceste schimbări climatice. Pentru a se adapta la o diferență de temperatură de 4 grade, organismul are nevoie de 14 zile. La o diferență de 10 grade, organismul simte un stres foarte puternic.

Atunci când organismul este forțat să treacă brusc de la o temperatură ridicată la una foarte scăzută, sistemul imunitar este slăbit instantaneu și organismul devine vulnerabil la virușii sezonieri”, a declarat medicul Florin Roșu.

Persoanele despre care se știe că au imunitate scăzută sau care duc un stil de viață dezorganizat ar trebui să acorde mai multă importanță disciplinei alimentare.

O dietă echilibrată cu mese bogate în legume și fructe proaspete pot face diferența atunci când vine vorba de menținerea sănătății în această perioadă de tranziție.

Fluctuațiile de temperatură pot declanșa și agrava anumite afecțiuni, în special cele de natură respiratorie. Persoanele care suferă de bronșită, alergii sezoniere sau astm sunt sfătuite să limiteze ieșirea în aer liber atunci când temperaturile sunt foarte scăzute și aerul devine rece și umed.

Acestea categorii de persoane sunt predispuse afecțiuni în această perioadă

Copiii au un risc mai mare de a dezvolta viroze în sezonul rece, dar și adulții cu un sistem imunitar slăbit sau vârstnicii.

De asemenea, fumătorii sunt mai predispuși la viroze respiratorii, deoarece au deja sistemul respirator și sistemul imunitar slăbite în comparație cu nefumătorii.

Schimbările bruște de temperatură sunt un coșmar pentru persoanele care suferă de migrene sau care au adesea dureri de cap; vremea rece face ca vasele de sânge să se îngusteze, reducând fluxul de sânge către creier.

Mai mult, modificările presiunii atmosferice, umiditatea din aer și micșorarea zilei influențează organismul într-un mod negativ, provocând persoanelor meteosensibile episoade de migrenă și dureri de cap intense.

Dr. Florin Roșu: Pentru persoanele meteosensibile, chiar și trezirea dimineața este o povară

„Persoanele cu reumatism, artrită sau osteoartrită pot experimenta dureri mai intense din cauza diferențelor bruște de temperatură, din cauza umidității ș a frigului. Pacienții care suferă frecvent de crize reumatice în sezonul rece nu trebuie să se autotrateze, trebuie să meargă la un medic specialist pentru a i se stabili un tratament corect și complet.

Pe măsură ce vremea se răcește, cerul devine înnorat și ziua se micșorează din ce în ce mai mult, oamenii sensibili la vreme devin mai stresați și predispuși la depresie sau anxietate.

O zi mai scurtă echivalează cu o expunere mai mică la soare, iar atunci când nu ne expunem suficient la soare, organismul nostru nu primește aportul necesar de vitamina D (energizant natural).

Pentru persoanele meteosensibile, chiar și trezirea dimineața este o povară, iar când temperaturile scad din ce în ce mai mult, evităm să ieșim afară pentru a face mișcare. Exercițiile fizice pot crește nivelul serotoninei și încurajează starea generală pozitivă și productivitatea”, a declarat medicul Florin Roșu, potrivit 24iasi.ro.

Forțat să se adapteze brusc la noile temperaturi, organismul trece prin adevărate provocări. În aceste cazuri pot apărea:

  • tulburări de somn, în special insomnie
  • scăderea capacității de concentrare.

Ca o reacție în lanț, persoanele care nu se pot odihni bine noaptea și care nu se pot concentra pot prezenta

  • amețeli,
  • dureri de cap,
  • astenie fizică
  • iritabilitate.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel