Sari la conținut

Cele mai bune metode de a ne proteja de soare

Sezonul estival este foarte aproape și știu că deja îți faci planuri de vacanță. Însă, indiferent că mergi la munte, la mare, în țară sau în orice alt colț al lumii trebuie să-ți faci din soare un prieten. Medicii atrag atenția în fiecare an despre pericolul expunerii necontrolate la soare.

Nu înțelege greșit! Soarele este esențial pentru producția de vitamina D, iar atunci când nu beneficiezi de el sunt la riscul de a dezvolta o carență a acestei vitamine. Practic, medicii susțin că vitamina D, în afară de contribuția sa la sănătatea oaselor și la reglarea metabolismului calciului și fosforului, este implicată în peste 400 de reacții metabolice și enzimatice. Concret, această vitamină ajută la: apărarea anti-infecțioasă și anti-tumorală, reglarea metabolismului glucidic dar previne și anumite afecțiuni autoimune.

Totul este să știm cum să profităm de soare și să luăm necesarul de vitamina D fără a dăuna organismului. De aceea, trebuie să ții cont de câteva reguli simple.

Iată la ce trebuie să fii atentă vara, în aer liber:

  • Ieși din casă și fă mișcare, sport, sau bucura-te de zilele de concediu după ora 17, sau înainte de ora 11.
  • Poartă haine adecvate, care te vor proteja de radiația solară. Astăzi, există o mulțime de haine care au în compoziție această protecție. Sau măcar asigură-te că porți șapcă sau pălărie. Așa nu vei face insolație.
  • Folosește din abundență un fotoprotector pe toate zonele neacoperite de îmbrăcăminte.
  • Dacă ai alunițe – nevi – du-te la un control anula, la medicul specialist dermatolog.
  • Oriunde ești, mai ales vara, bea cât mai multă apă. Încearcă să stai departe de alcool, fiindcă oricât de tentată ești să stai la un pahar de vin sau bere, alături de prieteni, alcoolul deshidratează.
  • Nu pleca de acasă – în vacanță – fără o trusă de prim ajutor. În ea să incluzi și cremele de fotoprotecție, un repelent împotriva insectelor, o cremă hidratantă.
Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel