Sari la conținut

Cum ne putem auto-examina pielea de cancer acasă? Avem nevoie doar de o oglindă!

cancerul de col

Numărul cancerelor de piele este în continuă creștere de la an la an. În parte, acest lucru se explică prin subțierea stratului de ozon și, implicit, printr-o expunere mai intensă la radiațiile UV (A si B) solare, radiații care sunt identificate ca fiind cel mai important factor de risc în geneza melanomului.

Dacă este diagnosticat și tratat în stadii incipiente, cancerul de piele poate fi ușor de vindecat. Asadar, pacientul trebuie să rețină ca această boală se poate trata și cu cât este depistată mai devreme, cu atât șansele de supraviețuire sunt mai mari.

Formele mai frecvente decât melanomul sunt: epiteliomul bazocelular (bazaliomul) și epiteliomul spinocelular (spinaliomul). Aceste două forme sunt cunoscute și sub denumirea de cancer alb al pielii.

Frecvența cancerului de piele a crescut sub toate formele în ultimii ani. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, anual se înregistrează în jur de două-trei milioane de cazuri noi de cancer alb al pielii și de 130 000 de cazuri îmbolnăviri noi de cancer negru al pielii (melanom malign) la nivel mondial.

Melanomul reprezintă aproximativ 4% din totalitatea tumorilor maligne, frecvența fiind mai mare în rândul femeilor decât al bărbaților. Basaliomul are o frecvență de cinci ori mai mare decât spinaliomul. Cu toate acestea, rata mortalității este semnificativ mai mare în cazul cancerului negru de piele.

Având în vedere aceste statistici îngrijorătoare, Dr. Vasi Rădulescu ne dezvăluie cum ne putem examina pielea singuri acasă cu ajutorul unei oglinzi, iar în cazul în care depistăm orice semne putem lua măsuri din timp.

„Autoexaminarea regulată a pielii poate juca un rol important în depistarea timpurie a potențialelor cancere de piele, atunci când acestea sunt mai ușor de tratat, potrivit Societății Americane de Cancer. „Ele nu înlocuiesc vizita la dermatolog o dată pe an, dar vă pot ajuta să rămâneți vigilenți”, spune Sarmela Sunder, expert în piele și chirurg plastician din Los Angeles.

„Chiar trebuie să vă puneți în fața unei oglinzi pentru a vedea totul”, spune Dr. Sunder. Trebuie şi o oglindă de mână în apropiere, de asemenea, pentru a vizualiza locurile greu de văzut, cum ar fi omoplații sau partea din spate a coapselor.

De asemenea, asigurați-vă că încăperea are o iluminare bună, astfel încât să vă puteți vedea cu adevărat clar pielea, recomandă Dr. McDaniel.

Începe să scanezi

Scopul tău este să te uiţi la fiecare porțiune de piele din cap până în picioare, inclusiv la acele zone care nu văd de obicei lumina zilei. Nu există un mod corect sau greșit de a face acest lucru, dar respectarea unei anumite ordini te poate ajuta să îţi aminteşti să atingi fiecare zonă.

✔️ Începe cu capul și gâtul.
Folosind oglinda de mână, obține o vedere de 360 de grade a gâtului, urechilor și umerilor. Ridică-ţi părul astfel încât să nu te încurce. Încearcă să te uiţi atent pe linia părului și pe cât de mult poţi pe scalp.

✔️ Uită-te în sus și în jos în fața și în spatele corpului tău.
Acest lucru sună de la sine înțeles – și în mare parte este! Dar nu uita să verifici acele zone mai puțin vizibile, cum ar fi sub sâni (ridicați-i și aruncați o privire pe dedesubt dacă trebuie). Foloseşte oglinda de mână pentru a-ţi privi și fundul și partea din spate a coapselor și a gambelor. Partea din spate a coapsei este una dintre cele mai frecvente locații pentru melanoame la femei.

✔️ Uită-te la partea stângă și la partea dreaptă.
Asigură-te că ridici brațele pentru a obține o vedere completă a trunchiului. Nu uita să verifici axilele și partea din spate a antebrațelor.

✔️ Uită-te la mâini și la picioare.
Fii foarte minuțios. Cancerele de piele pot trece neobservate pe palmele mâinilor sau picioarelor, între degete și degetele de la picioare, sau chiar sub unghiile de la mâini sau de la picioare.

Notează orice lucru neobișnuit.

Semnalele de alarmă includ:

ABCDE-urile. Melanomul, în special, este adesea marcat de o aluniță cu o formă asimetrică, o margine zimțată sau neregulată, o culoare neuniformă, un diametru mai mare decât un bob de mazăre sau una care pare să evolueze sau să se schimbe.

Orice creștere nouă care nu dispare. În mod obișnuit, după 40 de ani, rareori apar alunițe noi. Fii cu ochii în patru pentru creșterile asemănătoare negilor sau coșurilor care par să persiste mai mult de o lună.

Orice excrescență iritată sau rană care nu se vindecă. Excrescenţele care dor, sângerează, sau se simt solzoase sau cu cruste nu sunt normale. „Dacă o leziune sângerează pentru că hainele tale au frecat-o, de exemplu, este îngrijorător”, spune Dr. Sunders.
Orice lucru de care nu eşti sigur. Nu îţi aminteşti dacă ceva a fost acolo înainte? Nu eşti sigur că este chiar atât de grav? Întotdeauna este mai bine să mergi la un control.

Nu uita să faci o poză când îţi efectuezi autocontrolul. Nu numai că o fotografie te va ajuta să îţi aminteşti cu exactitate unde se află excrescența, dar îi va fi mai ușor dermatologului să determine dacă aceasta se schimbă, odată ce va putea să o examineze.

Sună medicul dacă este necesar.
Programează o programare la dermatologul tău cât mai curând posibil pentru orice lucru nou său neobișnuit.
Marchează în calendar următoarea autoverificare”, a scris medicul Vasi Rădulescu pe drvasiradulescu.ro.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: