luni, iunie 27, 2022

Entorsele de gleznă sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai comune situații medicale care se pot „naște” în această zona ortopedică. Din păcate, în multe situații pacienții consideră că trec de la sine și întârzie foarte mult prezența în cabinetul medicului ortoped. Pe de altă parte, însă, există și pacienții care nu lasă să treacă momentul și iau legătura cu medicul, pentru a se asigura că nu vor rămâne cu sechele după o astfel de experiență nefericită.

Te-ar mai interesa: Dieta minune a călugărilor japonezi: 10 kilograme ...

Și pentru unii, dar și pentru ceilalți, aflăm astăzi de la dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Cum ne recuperăm după o entorsă de gleznă?

„Pentru început trebuie să explicăm ce este o entorsă de gleznă. Entorsa de gleznă reprezintă o întindere de ligament articular de diferite grade. Putem întâlni entorsa simplă, până la cea însoțită de ruptură parțială sau totală a ligamentelor, când se ajunge la instabilitate articulară. Entorsa este însoțită de durere locoregională, inflamație articulară, echimoză locală și dificultate la mobilizarea segmentului.”, explică dr. Tarek Nazer.

Te-ar mai interesa: Câte vieți a salvat vaccinul anti-covid la nivel m...

Tratamentul în entorsa de gleznă

1. Compresă rece, cold pack sau pungă cu gel rece și repaus articular relativ sau absolut, pe o durată de la 7-10 zile până la trei săptămâni.

2. Efectuarea unui examen radiologic, ecografie sau examen RMN (sau examen CT dacă exista contraindicații pentru RMN).

3. Există cazuri în care este recomandată intervenția chirurgicală, atunci când rezultatele investigațiilor indică acest lucru.

Te-ar mai interesa: Simptomele diabetului: semn în jurul ochilor care ...

4. Fizioterapie precum LASER terapie, electroterapie (curenți diadinamici, interferențiali), unde scurte, ultrasunete, microunde, TECAR terapie, Crioterapie

5. Program de Kinetoterapie și reabilitare medicală (stretching, izometrie și apoi exerciții efectuate activ – descărcare și încărcare articulară segmentară).

Tratamentul în luxația de gleznă

„Luxația de gleznă reprezintă momentul în care osul părăsește loculul anatomic, însoțit de ruptura mai multor ligamente sau chiar a capsulei articulare, ceea ce duce la distanțarea capetelor osoase și la dizlocare. Ținând cont de gravitatea situației, tratamentul luxației de gleznă poate să fie unul conservator (reducerea sau repunerea structurilor pe poziții anatomice (se poate realiza sub anestezie locală sau generală), urmată de imobilizarea în orteză și de program fizicalkinetic) sau unul chirurgical, care implică fixarea oaselor fracturate și reconstrucția ligamentelor care au suferit rupturi parțiale sau complete.”, explică medicul ortoped.

Te-ar mai interesa: Gel injectabil ce poate „lipi” fisurile coloanei v...

Tratamentul în fractura de gleznă

„Fractura înseamnă întreruperea continuității osului, fiind însoțită, sau nu, de deplasarea capetelor osoase și/sau de deschiderea focarului cu deplasarea fragmentului osos în afara tegumentului (fractura deschisă). Aceasta este descrierea medicală a momentului pe care popular îl explicăm prin afirmația: <<mi-am rupt piciorul>>.”, continuă dr. Tarek Nazer.

Tratamentul de urgență impune repoziționarea fragmentelor osoase, dacă există deplasarea acestora, și imobilizarea piciorului în aparat gipsat între 3-6 săptămâni. În situația în care fractura este complexă sau instabilă, sau a fracturilor deschise, se poate recomanda intervenția chirurgicală. După imobilizare și intervenția chirurgicală, acolo unde este cazul, se recomandă program kinetoterapeutic de recuperare.

Te-ar mai interesa: Horoscop Iulie. Cât de norocoși sunt nativii acest...

„Programul de recuperare medicală constă în proceduri personalizate de kinetoterapie ce poate dura între 3-9 luni.”, conchide medicul ortoped.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private