Sari la conținut

Cum ne tratăm de „Sindromul cuibului gol”. Ce facem când copiii părăsesc casa părintească

boala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Singurătatea crește șansele pentru demență

Cum ne tratăm de „Sindromul cuibului gol”. Ce facem când copiii părăsesc casa părintească și ne este greu să depășim momentul. Avem tendința de a-i sufoca… Telefoane peste telefoane, reproșuri că ne-au uitat. Știm că nu este bine să procedăm așa. 

 

Plecarea copiilor din casa părintească este poate cel mai dificil moment al vieții de părinte iar tristețea este cu atât mai mare cu cât părintele și-a crescut singur copiii.

Psihologii au denumit aceasta noua situatie “sindromul cuibului gol”. Te pot incerca sentimente de tristete, senzatie de abandon, singuratate.

Chiar dacă stii ca este o etapa fireasca in cursul vietii, niciodata nu esti pregatit pentru ea. Ca parinte ai tendinta sa-ti tratezi copilul ca pe un bebelus pana la adanci batraneti.

Nu este o mentalitate sanatoasa si va trebui sa iti schimbi aceste credinte inainte de a-ti face rau singur. Și faci rău și copiilor tăi.

Iată ce poți face pentru a contracara acest sindrom și pentru a nu intra în depresie. Amintește-ți că viața nu s-a încheiat, mai poți face multe încă și îți mai poți ajuta copiii chiar dacă aceștia s-au mutat la casa lor.

Implică-te în acțiuni de voluntariat

Sunt o multime de oameni care ar avea nevoie de ajutorul tau. De exemplu, in spitale sau în cămine sunt copii care au nevoie de supraveghere si te poti oferi voluntar sa le citesti provesti.

Plimbă-te cât mai mult

Poate ca ti-ai fi dorit sa mergi intr-un anume loc, dar obligatiile fata de copil sau cheltuielile familiei nu ti-au permis acest lucru.

Acum ca ai scapat de aceasta grija, de ce nu iti rezervi o calatorie intr-un loc pe care ti-ai fi dorit sa-l vezi dar nu ai avut timp/bani etc.

(Re)Găsește-ți hobby-uri

Foloseste-te de aceasta perioada pentru a te reapuca de vechi hobby-uri de care n-ai avut timp cat aveai grija copiilor. Poate vrei sa pictezi, sa tricotezi, sa scrii. Iti poti spune povestea pe un blog, de exemplu.

Pot fi oameni care au nevoie de experienta ta de viata si ii poti inspira. Poti incepe un jurnal in care sa-ti scrii toate motivele pentru care esti recunoscator Divinitatii. Vei vedea imediat beneficiile.

Încearcă să îți faci o listă cu activități care îți plac. Vei vedea câte posibilități vei găsi. Mergi la un curs de pictură sau ia lecții de dans.

Apucă-te să înveți ceva nou

Invatatul nu doar ca te tine ocupat, dar activeaza si zone din creier care te vor ajuta sa previi degradarea acestuia. Invata o limba straina sau invata sa utilizezi mai bine tehnologia performanta.

Incearca Photoshop-ul, Power-Point-ul, Excelul. Copiii si nepotii pot fi impresionati.

De asemenea, poti urma cursuri de reconversie profesionala, cum ar fi zona de frumusete, nutritie, psihologie care sa te ajute sa le fii de folos altora.

Schimbă-ți rutina de frumusețe

Desi poate suna superficial, face bine sa-ti schimbi infatisarea sau stilul in care te machiezi. Tunde-te sau vopseste-ti parul, schimba-ti coafura. Youtube-ul ofera o sursa bogata de tutoriale in acest sens.

Iti poti schimba garderoba, astfel incat totul sa dea o nota mai pozitiva vietii tale. Apucă-te să faci curat în vechea garderobă, vezi ce n-ai mai purtat de multă vreme, donează-le și ia-ți alte lucruri noi.

Adoptă o pisicuță sau un cățeluș

Adoptarea unui animal de companie este un gest nobil care nu face bine doar animalului, ci si tie. Casa va fi din nou plina, iar tu vei avea din nou o  preocupare.

Poate fi o pisică sau un cățel, o broască țestoasă, orice de care să ai grijă și care să îți dea o stare de bine.

Ai grijă de propria sănătate

De cele mai multe ori parintii isi neglijeaza sanatatea cand au copiii acasa. Pun interesele acestora pe primul loc si uita de ale lor. De aceea, acum este un bun moment sa ai grija de starea ta de sanatate, notează sfatulpărinților.ro.

Mananca mai sanatos, relaxeaza-te mai mult, odihneste-te. Acum ai timp berechet sa te lafai in baie cu spuma, de exemplu. Sau sa te uiti la serialele / filmele preferate.

Mediteaza, roaga-te. Vei vedea ca practicile spirituale nu doar ca te relaxeaza si iti dau o stare de bine, dar te ajuta sa dormi mai bine, sa te odihnesti mai mult, sa fii o persoana mai calma si mai fericita. Mai multumita cu propria viata.

Ai grijă de tine, nu trebuie să fii o povară pe copii, să fie nevoiți să petreacă timpul cu tine prin spitale mai apoi. Gândește-te că este o nouă etapă a vieții, indiferent de cât de greu îți este.

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel