vineri, octombrie 2, 2020

Cum obţii Cardul European de Sănătate

Cardul european de sănătate se obţine în baza unei cereri scrise care se depune la Casa de Asigurări de Sănătate de care aparţine persoana respectivă.

Pe lângă cerere, la dosar mai trebuie ataşate următoarele acte:

  • copie după cartea de identitate a solicitantului;
  • copie după certificatul de naştere, dacă este vorba despre un minor pana in 14 ani;
  • adeverinţă de la locul de munca, în care sa fie dovedit faptul ca solicitantul si-a achitat contribuţia la bugetul asigurărilor de sănătate

Citește și:

„Trebuie mai întâi ca persoana să fie asigurată în România, acesta mai are nevoie de adeverinţa de salariat şi de buletin. La acestea se adaugă un formular tipizat care poate găsit la Casa de Asigurări de care aparţine posesorul cardului. În străinătate vor fi decontate doar urgenţele medicale. Se plătesc serviciile medicale care nu sunt considerate o urgenţă” a transmis un reprezentant de la Casa de Asigurări de Sănătate Ilfov.

Citește și:

În cazul unei familii care are un copil, alături de buletinele părinţilor. La cerere se ataşează şi o copie după certificatul de naştere al copilului.

„Solicitări în scris pentru toată lumea, copie după certificat de naştere dacă este cazul, şi dacă copilul este sub 14 ani trebuie şi copie după buletinul unuia dintre părinţi Documentele le completaţi şi le puteţi transmite pe mail, fax, poştă. Nu se emit carduri europene, emitem doar certificate provizorii de înlocuire a cardului european valabile doi ani de zile. Sunt gata în trei zile lucrătoare de la data depunerii cererii”, au transmis reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Braşov.

Citește și:

Cine poate primi cardul european de sănătate

Toţi cetăţenii care sunt asiguraţi în sistemul de asigurări sociale de sănătate au dreptul de a primi gratuit cardul european de sănătate, atâta timp cât fac dovada achitării la zi a contribuţiei la Sănătate.

Calitatea de asigurat poate fi dovedită prin următoarele documente:

  • adeverinţă de salariat pentru angajaţi,
  • copie de pe ultimul cupon de pensii pentru pensionari,
  • adeverinţă de elev/student pentru elevi studenţi,
  • copie de pe decizia emisă de Direcţia de Asistenţă Socială pentru mamele care au copii în creştere,
  • adeverinţă de la Primărie pentru cei care sunt asistaţi social,
  • copie după carnetul vizat în cazul şomerilor,
  • copie după certificat pentru copii, alături de un act de identitate al părinţilor.

Cardul european acoperă urgenţele medicale, de la stomatologie la cardiologie. Însă, la anumită consultaţii şi servicii s-ar pute să fie necesară co-plata, în funcţie de sistemul de asigurări din ţara în care sunt acordate serviciile medicale.

Sursa: adevarul.ro

Parteneri