marți, mai 17, 2022

Senzația de sațietate este elementul care ne facem să ne simțim sătui după o masă. Aceasta este esențială mai ales în timpul dietelor, când trebuie să obținem această senzație cu puține calorii.

Sațietatea, însă, nu este egală cu numărul caloriilor. Putem consuma foarte puține calorii și să ne simțim sătui sau putem, dimpotrivă, să consumîm foarte multe calorii și să ne fie încă foame.

Te-ar mai interesa: Alocația pentru bolnavii din spitale va fi suferi ...

Raportul dintre senzația de sațietate și calorii nu este egal, atrag specialiștii în nutriție. Densitatea calorică este elementul care, de fapt, face dinferența.

De câte calorii am avea nevoie, totuși, ca să fim sătui și să avem grijă și de siluetă?

Cum arată 500 de calorii, de fapt?

Mihaela Bilic, nutriționist, dezvăluie ce alimente ne oferă senzația de sațietate fără să consumăm prea multe calorii.

Stomacul este organul responsabil de sațietate. Știm că ne-am săturat atunci când stomacul este plin. Însă contează cu ce l-am umplut, nu e totuna să fie plin cu salată verde sau cu ciocolată. Cel mai curios lucru legat de stomac este că nu știe să numere caloriile. Pentru el contează doar volumul alimentelor. Și dacă ne închipuim că stomacul are capacitate egală cu 2 pumni, haideți să vedem de câte calorii este nevoie ca să fim sătui.

Te-ar mai interesa: Atenție! Retenția de apă poate fi semnul unei boli...

Densitatea calorică este o noțiune de bază în nutriție. Ea reprezintă raportul dintre conținutul de calorii și volumul unui aliment. Cu cat densitatea calorică este mai mare, cu atât alimentele sunt mai hrănitoare. Cașcavalul de exemplu are volum mic și calorii multe, 1/2kg de cașcaval înseamnă o rotiță cat un pumn și aproape 400cal. Oleaginoasele de tip semințe, nuci, migdale sau ciocolata sunt și ele exemple de alimente cu densitate calorică mare: 100g (cat încape într-un pumn) înseamnă 650cal. Toate produsele uscate și deshidratate, fie că e vorba de mezeluri, biscuiți sau sticksuri, au în medie 450cal/100g.

Te-ar mai interesa: Remedii naturale pentru combaterea inflamației abd...

La polul opus se află alimentele pline de apă, care au volum mare și calorii puține. Fructele și legumele, laptele și iaurtul, ciorba și salatele sunt produse cu densitate calorică mică. Și produsele umflate cu aer de tipul pâine albă, pufuleți sau înghețată au densitate calorică mică.

Cum arată 500cal în stomac? Dacă este vorba de ulei, atunci sunt câteva linguri. Uleiul conține 100% grăsime, are cea mai mare densitate calorică și 900cal/100g. Cașcavalul și ciocolata ocupă și ele un volum mic, deși conțin multe calorii. Dacă ținem la siluetă, cel mai sigur e să umplem stomacul cu legume, au volum mare și sub 30cal/100g. Cartofii, rădăcinoasele, pastele fierte, orezul, pâinea și mămăliga sunt și ele eficiente pentru sațietate. Carnea și peștele conțin 70% apă în timp ce mezelurile și afumăturile sunt de 2 ori mai concentrate în calorii.

Te-ar mai interesa: Și tu te trezești cu mâinile așa dimineața? Ar put...

Concluzia? Dacă țineți la sănătate și la siluetă e înțelept să umpleți stomacul cu produse proaspete și mâncare gătită. Tot ce este deshidratat, ultra procesat și ambalat înseamnă calorii multe într-un volum mic. Să vă săturați cu snacksuri și chipsuri înseamnă de 5 ori mai multe calorii decât dacă ați fi umplut stomacul cu pâine și cartofi fierți. 

Valoarea nutritiva este o altă noțiune de care trebuie să țineți cont. Pe lângă concentrația în calorii a unui produs, contează și calitatea nutrienților pe care acesta îi conține. Aceleași 500 cal pot proveni din prăjituri, cartofi prăjiți și produse de fast-food bogate în zahăr și grăsime, sau din alimente bogate în proteine, acizi grași esențiali, vitamine și minerale, precum pește, semințe cereale fructe și legume.

Te-ar mai interesa: Efectele eclipsei de Lună. La ce să ne așteptăm în...

Din grijă pentru siluetă ne concentrăm prea mult asupra numărului de calorii, uitând că există și calorii goale. A mânca dietetic nu e totuna cu a mânca sănătos, deci includeți în meniu unt, pește gras, brâzeturi și oleaginoase, chiar dacă sunt bogate în calorii!”, scrie Mihaela Bilic pe o rețea de socializare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private