Sari la conținut

Cum păcălești foamea? Alimente care nu îngrașă niciodată. Mihaela Bilic: „Ne satură cu puține calorii”

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Fie că vrei să slăbești sau să îți menții greutatea, nu poti să cazi pradă instinctelor de foame. Astfel, ești mereu în căutarea soluțiilor care îți oferă sațietate cu puține calorii.

Deși acest lucru pare imposibil, anumite alimente chiar îți pot oferi acest lucru. Câteva alimente nu îngrașă niciodată deoarece au o densitate calorică foarte mică pentru cât de sățioase sunt.

Acestea nu îngrașă niciodată deoarece numărul caloriilor este atât de mic încât organismul va folosi acea energie imediat.

Mihaela Bilic, nutriționist și expert în boli metabolice, dezvăluie în cadrul emisiunii „Doctor de bine”, de la PRO TV, care sunt alimentele sărace în calorii, dar perfecte pentru a păcăli foamea.

Alimente care păcălesc foamea

Vi s-a întâmplat vreodată să aveți o foame de lup și să simțiți că ați putea mânca tot frigiderul? Ca să ne păcălim instinctele, trebuie să alegem alimente cu putere sațiogenă crescută, care ne satură cu puține calorii.

Senzația de sațietate apare la două categorii de nutrienți: fibrele care au volum mare și dau efect de stomac plin și proteinele care sunt greu de digerat/metabolizat.

La cealaltă extremă sunt alimentele cu volum și conținut caloric crescut, precum brânzeturi, mezeluri, grăsimi, produse de ronțăit dulci sau sărate. Chiar dacă ni se pare că am mâncat puțin, există riscul să ne îngrășăm.

Alimentele care țin de foame și au un aport caloric redus:

Proteine

Pe primul loc avem oul fiert, produsul cu cea mai mare putere sațiogenă pentru numai 80 de calorii. Urmează apoi carnea, indiferent de culoare și de animalul de la care provine. Proteinele din carne au calorii negative, țin de foame multe ore, iar organismul cheltuiește energie pentru metabolizarea lor. Deci carnea nu îngrașă, ci mai degrabă ajută la slăbit.

Pește

Peștele, în general, și peștele gras, în special, intră tot la categoria proteine cu efect sațiogen. În plus, avem și efectul antiinflamator produs de acizii grași omega 3.

Leguminoase

Cât despre proteinele de origine vegetală, aveți încredere în leguminoasele de tip fasole boabe, mazăre, linte, năut.

Făinoase

Din categoria făinoase, pastele fierte al dente și cartofii în coajă sunt produsele care ne satură fără să ne pună în pericol silueta. Nu gătiți pastele până s-au înmuiat de tot, iar cartofii și orezul consumați-le după ce s-au răcit. O parte din amidon nu se mai absoarbe, deci umplem burta eficient cu mai puține calorii. Și pâinea integrală bogată în tărâțe este de preferat variantei albe și pufoase. De data asta, conținutul mare de fibre blochează o parte din amidon, indicele glicemic scade iar senzația de sațietate crește.

Supa și ciorba

Deși conțin peste 90% apă, supa și ciorba ne satură cu puține calorii. Se numește paradoxul ciorbei și s-a dovedit că stă în stomac de două ori mai mult timp decât un felul doi. Așa că nu ezitați să începeți masa o supă dacă vreți să umpleți stomacul repede.

Desert

Meniul nostru sățios trebuie să conțină și un desert. Fructele bogate în pectină precum merele, perele, gutuile și caisele au avantajul că satură rapid. Pectina este o fibră solubilă care se umflă în contact cu apa, scade absorția de zahăr din intestin și crește senzația de sațietate.

Gustări

Morcovul este leguma ideală când vrem să umplem stomacul cu ceva de ronțăit. Iar dacă preferați gustul sărat, porumbul expandat cu aer este prietenul vostru, adică popcorn și pufuleți. Fericiți și cu burta plină, ce să vă doriți mai mult”, a explicat Mihaela Bilic, potrivit sursei citate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel