luni, noiembrie 28, 2022

DEMENTA este o umbrela de afectiuni neurodegenerative progresive fara vindecare sau tratament eficient. Demența afectează toate domeniile modului în care o persoană funcționează.

Modul în care știința a abordat demența s-a schimbat foarte mult în ultimii ani. În trecut, a fost văzută ca o parte inevitabilă a îmbătrânirii, ceva care a avut loc pe măsură ce corpul se declina. Cu toate acestea, astăzi demența este privită diferit, astăzi oamenii de știință știu că demența este o boală și una care poate fi tratată. Cu toate acestea, tratamentele sunt puține și ineficiente, așa că cercetătorii se concentrează și pe ai ajuta pe alții să cunoască semnele și simptomele.

Te-ar mai interesa: Şocant! O dietă săracă în carbohidrați poate creșt...

Demența este un termen folosit pentru a descrie un grup de simptome care afectează memoria, gândirea și abilitățile sociale suficient de grav pentru a interfera cu viața de zi cu zi. Nu este o boală specifică, dar mai multe boli pot provoca demență.

Deși demența implică în general pierderea memoriei, pierderea memoriei are cauze diferite. A avea doar pierderea memoriei nu înseamnă că aveți demență, deși este adesea unul dintre semnele timpurii ale afecțiunii.

Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză a demenței progresive la adulții în vârstă, dar există o serie de alte cauze ale demenței. În funcție de cauză, unele simptome de demență pot fi reversibile.

Te-ar mai interesa: Vești bune pentru românii care au boala Crohn. Pri...

Simptome

Simptomele demenței variază în funcție de cauză, dar semnele și simptomele comune includ:

Modificări cognitive

Pierderea memoriei, care este de obicei observată de altcineva
Dificultate de a comunica sau de a găsi cuvinte
Dificultate cu abilitățile vizuale și spațiale, cum ar fi pierderea controlului în timpul condusului
Dificultate de raționament sau de rezolvare a problemelor
Dificultate în gestionarea sarcinilor complexe
Dificultate de planificare și organizare
Dificultăți de coordonare și funcții motorii
Confuzie și dezorientare

Te-ar mai interesa: De ce e bine să mănânci semințe de floarea-soarelu...

Schimbări psihologice

Schimbări de personalitate
Depresie
Anxietate
Comportament inadecvat
Paranoia
Agitaţie
Halucinații

Cauze

Demența este cauzată de deteriorarea sau pierderea celulelor nervoase și a conexiunilor lor din creier. În funcție de zona creierului care este afectată, demența poate afecta oamenii în mod diferit și poate provoca simptome diferite.

Unele boli arată ca demența, cum ar fi cea cauzată de o reacție la medicamente sau de deficiențe de vitamine, s-ar putea îmbunătăți cu tratament.

Te-ar mai interesa: O tânără de 23 de ani s-a trezit din comă, în mod ...

Complicații

Demența poate afecta multe sisteme ale corpului și, prin urmare, capacitatea de funcționare. Demența poate duce la:

  • Alimentație proastă. Mulți oameni cu demență reduc sau încetează să mănânce în cele din urmă, afectându-le aportul de nutrienți. În cele din urmă, este posibil să nu poată mesteca și înghiți.
  • Pneumonie. Dificultatea la înghițire crește riscul de sufocare sau aspirare a alimentelor în plămâni, ceea ce poate bloca respirația și poate provoca pneumonie.
  • Incapacitatea de a îndeplini sarcini de auto-îngrijire. Pe măsură ce demența progresează, aceasta poate interfera cu îmbăierea, îmbrăcarea, periajul părului sau a dinților, utilizarea independentă a toaletei și administrarea medicamentelor conform instrucțiunilor.
  • Provocări de siguranță personală. Unele situații de zi cu zi pot prezenta probleme de siguranță pentru persoanele cu demență, inclusiv condusul, gătitul, mersul pe jos și locuitul singur
  • Moarte. Demența în stadiu avansat duce la comă și deces, adesea din cauza infecției

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private